Улисани в желанието си да не пропуснем нещо за празничната трапеза, често се оказваме с много изостанала храна в хладилника. Ден-два по-късно, тя е все още годна, но в какво ястие да я превърнем, за да разнообразим менюто?

Ето няколко практични идеи и съвети, които могат да влязат в употреба в дните след Коледа и Нова година.

Ако например ни е останал боб от приготовленията за Бъдни вечер, а в хладилника имаме пържоли или котлети от празничната трапеза за Коледа - ето една бърза и апетитна комбинация:

Продукти: няколко от останалите пържоли в хладилника, нарязани на кубчета или ленти; средна глава стар лук; голяма глава стар лук; доматено пюре - две-три лъжици или, ако нямаме подръка - лютеница; две щипки джоджен; олио.

В загрятото олио задушаваме добре ситно нарязаната средна глава лук. Добавяме нарязаните пържоли и след минутка доматеното пюре или лютеницата и оставяме за 1-2 минути, за да се запържат. Добавяме боба и оставяме на котлона само докато заври. Добавяме и джоджена.

Изсипваме всичко в подходяща тава, като най-отгоре нареждаме кръгчетата лук, които леко овкусяваме с малко сол и мазнина (зехтин или олио).

В загрята на 180 С фурна печем за около 25-30 минути. За разкош може да украсим преди сервиране с пресни листенца джоджен или магданоз, ако имаме подръка.

Ако за Коледа вместо традиционните пържоли сме се спрели на пуешко месо, от което имаме още в хладилника, можем да приготвим вариация на салата Цезар.

Продукти: 1 маруля или салата айсберг; кутийка майонеза; лъжичка горчица; настърган пармезан; сок от 1 лимон; сол и черен пипер.

Накъсваме листата на марулята в дълбока купа, добавяме накъсани парченца от пуешкото месо, приготвяме дресинг от майонезата, лъжичка горчица, сол, пипер и много нежно разбъркваме. Поръсваме с пармезана. По желание можем да добавим и крутони.

По традиция след Коледната трапеза остават и няколко чинии с мезета - от нарязани сирене и кашкавал, до луканка, шунка, филета и каквото още сме били подредили на празничната трапеза. С тях можем да импровизираме в приготвянето на домашна пица с готово тесто. Просто намазваме една тавичка с олио или зехтин, разстиламе тестото, намазваме с доматено пюре или лютеница и отгоре нареждаме по вкус и комбинация с наличните изостанали мезета. Кашкавалът може да подредим най-отгоре за приятен запечен завършек на импровизираното изкушение.

И да не забравяме, че спасявайки останалата покрай празниците храна, допринасяме за решението на едно от големите предизвикателства в днешно време. Само в Европа за една година се разхищават 88 млн. тона храна по данни на Европейската федерация на хранителните банки. У нас това количество варира между 88 и 90 кг. храна на човек, показват данни на Евростат за България, предоставени от Българската хранителна банка (БХБ). Освен загуба за икономиките, разхищението на храна удря невидимо и семейния бюджет.

Наскоро Лидл България направи крачка към ограничаване разхищението на храна, разгръщайки инициативата "Без разхищение - с голямо намаление". Компанията следва цялостен подход за управление на процесите, интегриращ дейностите от планиране и оптимизация на нужните количества продукти, през намаляване на цените на хранителните продукти с наближаваща дата на изтичане срока им на годност, до специалното им позициониране в магазините.

Защото в крайна сметка отношението ни към храната е лакмус и за отношението ни към живота. А в него храната е не само потребност, но и ценност, която не бива да пропиляваме, улисани в забързаното си ежедневие. Всичко е въпрос на импровизация, отговорност и щипка въображение.

 

 

* материалът е предоставен от Lidl