Предполагаме, че отдавна вече сте украсили дома си за Коледа и апартаментът или къщата ви вече ярко греят с десетки гирлянди и светлини. Все пак има хора, които оставят коледната украса за последния момент и като казваме последния момент, наистина имаме предвид онези часове точно преди настъпването на празника. А има и такива, които пътуват за празниците до вилата си на село или до къщата на свои приятели извън града и мястото също би имало нужда от малко коледно разкрасяване.

Истината е, че никак не е задължително да разполагате с елха, която да украсите за празника. Ако сте като Фийби от "Приятели" и считате, че не е нужно да се отсичат дървета за празника, можете спокойно да си направите "коледна елха" от всякакви подръчни материали. Нужни са ви само най-обикновени предмети, които използваме ежедневно, сръчни ръце и въображение.

За майсторите

Ако сте от хората, които постоянно нещо "човъркат" по автомобила си, то със сигурност притежавате богат набор от инструменти, а сред тях и гаечни ключове с различни номера. Е, от тях става страхотна коледна елха. Просто ги подредете в съответната форма и отгоре сложете една коледна звезда за разкош.

За сръчните

Една коледна елха спокойно може да се измайстори от всичко, което имате и за коледната трапеза - въже, сушени резени портокал или портокалови корички, меденки, шишарки, дървени клечки и т.н. За целта на всяка дървена клечка (те трябва да са с различна дължина, за да наподобят формата на елха), навийте или закачете с помощта на въже или конец сушените портокалови резенчета, шишарки, меденки или цветчета. Наредете ги на стената с помощта на по-здраво въже и коледната ви елха ще стане като коледна картина. Разбира се, добавянето на светлинки може само да я направи по-красива и изящна.

За ценителите

Онези от вас, които виждат Коледа като идеалното време за пиене на вино, могат набързо да си построят една елха от коркови тапи. Подреждате тапите във формата на малка елхичка, а отгоре пак поставяте една коледна звезда и елхата е готова. За по-цветно настроение можете да оцветите краищата на корковите тапи в различни цветове с помощта на флумастери или лак за нокти.

За интелектуалците

Коледна елха от книги. Хората, които обичат да четат, обикновено имат толкова много книги в дома си, че могат да построят не само една елха, а планина от тях. За коледната елха от книги ще ви трябва подходяща поставка, върху която да ги подредите като на снимката или просто няколко отворени книги с различна големина, които, поставени една върху друга, оформят елха.

За веселяците

Празниците са и време, в което се консумират не малко алкохолни напитки - вино, бира, уиски и т.н. От празните бутилки също може да се оформи една приятна коледна елха, която без капка съмнение, ще е заредена с много празнично настроение.

За традиционалистите

Ако не искате да се отдалечавате толкова много от традиционната коледна украса, направете си елха от висящи коледни играчки. За тази цел ще ви трябват просто коледни играчки и конец, с който да ги закрепите и да ги закачите да висят от тавана.

За презапасилите се

Коледна украса и в частност елха може да се направи от всичко. Да, дори от тоалетна хартия. Онези от вас, които нямат други подръчни средства, но са се запасили с този важен за празниците артикул, може да го използват за направата на коледна украса. Просто наредете ролата тоалетна хартия във формата на елха и закачете коледни играчки по тях или ги украсете с цветни лампички.

Готово. Красиво, практично и удобно!

За мързеливите

В случаите, в които изобщо, ама изобщо не ви се занимава с изработката на коледни елхи от каквито и да е материали, сигурно поне ще разполагате с коледни подаръци за своите близки. Подредете си във формата на елха до стената и ето че украсата за празника ви е готова!