Наближава онова време от годината, в което всички се събираме у дома. А у дома е мястото, където те чакат любими хора и любимите ястия на мама или баба. У дома е мястото, където ухае на канела и Коледа.

Поне така беше, когато бяхме деца. Сега се оказва, че ние сме хората, които трябва да се погрижат за тези най-сладки моменти и приятното прекарване на семейството по празниците. Радостно е, че това всъщност изобщо не е трудно, а е приятно. Нужна ни е една хубава рецепта за тиквеник с канела, продиктувана от мама или баба, записана на лист от стар тефтер (това е по желание), висококачествени продукти, най-хубавата кристална захар ЗАХИРА, сръчни ръце и любов.

За да стоплим дома си и сърцата на хората, които най-много обичаме и вкъщи да замирише на Коледа, приготвяме най-вкусния тиквеник с канела, който можете да опитате.

Необходими продукти:

Пакет кори за баница.

Около 500-600 грама тиква.

300 грама Захар ЗАХИРА.

200 мл. олио.

1 пакетче канела.

Около 150-200 гр. орехи.

Краве масло за намазване на тиквеника.

Приготвяне:

Обелваме и изчистваме тиквата, след което я настъргваме. Леко я запържваме и задушаваме на котлона с олио и половината захар ЗАХИРА, като накрая, когато е вече омекнала, прибавяме половин пакетче канела. С така получената смес наръсваме старателно всяка кора, добавяме по още малко захар ЗАХИРА, олио и начукани орехи, "посоляваме" с канела. В предварително намазана с олио тава редим тиквеника. Ако тавата, в която ще печем е кръгла, можем да навием всяка кора, за да се получи точно като вита баница. Ако тавата ни е правоъгълна, просто поставяме всяка загъната с ароматната смес кора права. Отгоре намазваме с краве масло или просто слагаме парченца краве масло на места по избор върху тиквеника. Печем го в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато тиквеникът придобие златист цвят, го изваждаме от фурната. По желание можем да го поръсим с пудра захар ЗАХИРА - бяла, фино смляна, с изключителна чистота.

Препоръчително е да изчакаме, докато тиквеникът изстине малко, преди да призовем всички вкъщи да го опитат. Макар че, да знаете, че заради прекрасния аромат, малките и не чак толкова малките членове на семейството отдавна ще са взели вилици и салфетки и ще скандират около масата "Искаме тиквеник!".