Може днес да звучи невероятно, но в едно плевенско село една мила и много възрастна жена ми разказа как като била малка, доматите растели покрай бунищата и никой не им обръщал внимание. Вместо тях в българската традиционна местна селска кухня се използвали червени чушки и сладък или лют пипер. И така, без уникалния вкус на този изключителен зеленчук (който, между другото, всъщност официално се приема за плод) българската народна кухня е живяла столетия. Или поне така твърдеше въпросната по онова време поне деветдесетгодишна жена.
Дали доматът е бил отколешна част от кулинарните ни традиции или пък впоследствие е навлязъл с маршова стъпка в ежедневното меню на българите, не е толкова важно. Важно е, че днес дори не можем да си представим българската трапеза без неговия вкус. И не само това - българският розов домат в наши е нещо като емблема на страната ни по света - така, както са киселото мляко, медът и розовото масло.
Доматеното сърце
Факт е, че светът познава десетки, а може би вече и стотици видове домати. Лично аз съм успявала да отгледам в домашната си градинка какви ли не сортове - жълти, зелени, оранжеви, плътни и овални, биволско сърце, чери, розови и дори черни. Всеки един от тях има различен, много разпознаваем и уникален вкус и няма нищо общо с безплътното червеникаво нещо със семки, предлагано в менютата на некачествените ресторанти. Честно казано, доматът, точно както виното, бирата, меда, киселото мляко, сиренето или хляба, може да бъде обект на кулинарни дегустации и фино определяне на нюансите във влиянието върху вкусовите рецептори. Що се отнася до качествата на самия плод/зеленчук, то те са доказани като изключително полезни. Високо съдържание на витамини, абсолютна енергийна батерия, чудесни за обмяната на веществата, за хормоналния баланс и за повишаване на имунната защита. Неизменна част са от всякакви диетични режими, изключително рядко могат да предизвикат алергични реакции (най-вече заради семките или при некачествено отглеждане с висока употреба на химикали). Доматеният сок е един от най-предпочитаните, защото освен като освежаваща напитка в термично необработено състояние, когато е консервиран или приготвен правилно, той е и базата на редица сосове и коктейли.
Малко заблуди и много варианти
Ние, българите, имаме специално отношение към доматите. Те са ни нещо като национална гордост, затова и държим да купуваме такива с истински вкус и да разчитаме на него през цялата година. В този смисъл преди години бяхме се превърнали в истински жертви на съвременния пазар, защото извън сезона можехме да се сдобием с домати само и единствено от супермаркетите, където се налагаше да направим компромиси с качеството им. Днес обаче с удоволствие можем да кажем, че това не е непременно така. В магазините на МЕТРО България например домати се доставят по програмата "Отглеадано с грижа в България", която подкрепя родното производство и гарантира само най-добро качество и истински вкус за своите клиенти. Другата добра новина е, че фокусът на тази програма е и върху запазването и затвърждаването на традициите при консервирането на доматите, защото приема отглеждането на истинския розов домат като кулинарна традиция и наследство. Така че, казано накратко, в МЕТРО доматите (и особено розовият представител) са такива, каквито трябва да бъдат - вкусни, свежи, натурални и супер подходящи за всякакъв тип консервиране. Истината е, че днес вариантите да съхраним вкуса на домата и за през зимата, са много и впечатляващо различни. Който и от тях да изберете обаче, трябва да знаете, че най-важното е какъв е "главният герой", т.е. добрият избор на домати е от ключово значение. В тази връзка предлагаме вариант за приготвяне на зимнина, в която участва главният ни герой - розовият домат, заедно със Сандра Алексиева, Георги Блажев и МЕТРО Академия.
Зимният кулинарен гардероб на Негово Величество Домата
С цялото си лично преклонение към най-любимия си плодо-зеленчук и дълбокия си поклон пред шопската салата и капрезето, селският доматен сос и кетчупа или българската доматена апетитка и пикантната салца, събрах няколко изпитани, лесни и съобразени с техническото оборудване на средностатистическата одерна кухня рецепти за доматена зимнина. Сред тях има няколко традиционни български, както и такива, дошли от различни краища на света.Общото между всички е, че резултатът е вкусен, полезен и запазва характера на свежия домат за зимната трапеза. И така.
Да започнем с най-простото изсушаване на домати. За целта можете да използвате всякакви видове, но най-добре се получава с плътните, месести и пипонести сортове. Разбира се, розовият красавец също е чудесна опция. Можете да ги изсушите и на проветриво и закрито място без директна слънчева светлина, както са правели бабите ни. Можете и да улесните процеса, като се доверите на специалните уреди за изсушаване на плодове и зеленчуци. Сушеното доматче е страхотно за готвене, като част от листни салати или такива с кореноплодни и семена или дори като предястие, когато е подправено или консервирано след това в специална марината с чесън, подправки и зехтинов сос.
Сред най-вкусните и лесни за изпълнение рецепти за лютеница е и тази, при която смилате домати, варите ги докато се сгъстят, печете, обелвате и също смилате червени чушки, варите всичко заедно, подправяте със сол, олио и захар (или мед) на вкус и стерилизирате в буркани за около 10 минути. Отнема малко повече време от това, за което ще прочетете тази статия, а на вкуса се радвате цяла година. Можете да вложите още малко търпение и време в кухнята, за да направите пък една чудесна заготовка за доматен сос за всякакъв вид паста. Трябва ви допълнително ситно нарязан босилек, задушени лук и чесън в зехтин (или олио), сол, малко захар иш черен пипер на вкус. Единственото по-сложно е, че от бланшираните домати е доре да отстраните семенната част, ако има такава. Честно казано, при розовите сортове, това дори не се налага. Варите целият сос с отцедените домати и другите съставки за около половин час, докато всичко се сгъсти, а накрая добавяте пресния босилек, затваряте бурканите и стерилизирате около 10-15 минути.
Съществуват внушително количество рецепти за запазване на розови домати за през зимата: мариновани, осолени, консервирани на парчета, цели или смлени, с подправки или билки. Важното е да използвате узрели плодове, които не са загнили и нямат големи наранявания. По-големите са чудесни за приготвяне на консервирани салати и доматен сок, средните пък могат да се поставят цели в бурканите. най-предпочитаните методи на консервиране, са осоляването и мариноването, със или без пастьоризация. Майка ми правеше чудесен, свеж доматен сок за готвене и пиене, като смилаше суровите домати без люспи добре, слагаше ги в шишета и отгоре заливаше с малко олио за запечатване и половин или една таблетка ацетизал. Повечето рецепти за мариновани домати използва бланширане, за да се отстранят люспите. Можете обаче да превърнете консервирането в много приятно изживяване, като вместо да пускате доматите във вряла вода, ги обгорите на огъня на барбекюто, нанизани на шиш, с леки прорези от няколко страни, за да се отдели кожата. Правите това междувременно, докато се забавлявате с приятели или се наслаждавате на хубав есенен ден.
От колекцията рецепти, която събрах, научих, че розовите домати чудесно се съчетават с добавки на люти чушки, листа от хрян, листа от малини или от касис, черешови листа, дафинови листа, естрагон, червен лют пипер, цветенца от копър. Мариновани домати с листа от малина се приготвят без пастьоризация. За три кг домати са ви нужни четири-пет листа от малина, глава чесън; две-три супени лъжици сол, пет супени лъжици захар, две супени лъжици оцет. Заливате с вряща вода доматите, сварявате саламурата от листата, чесъна и останалите съставки без оцета, който прибавяте към сварената саламура накрая. С това заливате доматите, затваряте с капаците хубаво и съхранявате на студено. После просто консумирайте с удоволствие! Ще установите колко ароматни и запазени са доматите.
Социалният живот на домата
Да, да, това определено е един от най-световнообичаните плодозеленчуци! Ползват го в кухнята си народите на почти всички континенти, рецептите за неговата употреба са изумително разнообразни, а освен това Дон Домат, както пишеше Джани Родари, си има и съвсем различен социален живот. Той е част от редица ритуали, сред които прословутата Томатина в Испания, където за няколко часа улиците се превръщат в цели доматени реки, фестивала на домата в Женева, където могат да се видят всякакви сортове и негови производни, както и цели скулптори и инсталации, направени с "доматен" материал, американският празник на кетчупа и още много по целия свят. Истината е, че всеки вкусен домат може да направи храненето един малък празник. Особено, когато вкусът е онзи, който познаваме от селските къщи на бабите си и качествените родни градини. Или пък от щандовете на МЕТРО България, където можете да сте сигурни, че доматът е на особена почит.
* В материала има продуктово позициониране
НАЙ
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Изкуството на съвършената визия, която покорява
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Комедийната актриса Албена Михова разказва за драматична си съдба
Machine Gun Kelly отпразнува 34-ия си рожден ден със специален човек
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Кание Уест отваря порно студио