В последния епизод на "Hot Spots" ви заведох в изключително приятния ресторант "Cactus" и още тогава ви обещах, че ще се върнем отново, но този път, за да откраднем кухнята на шеф Манчев. Както виждате, аз съм човек, който държи на думата си и днес даваме свобода на кулинарните си приключения. А поводът да влезем в ролята на шеф Манчев, макар и за малко, е новата книга "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков", която можете да откриете в магазините на LIDL.
Признавам, че книгата ме изненада приятно. Не само, заради голямото разнообразие от традиционни, български рецепти. Оказа се, че "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" е наистина интересно четиво, с помощта на което можете да се запознаете с впечатляващи истории и легенди, свързани с най-типичните ни гозби. Кога и как сме започнали да консумираме кашкавал? Не, не сме си го измислили сами. Кой светец е отговорен за една от най-старите български рецепти? С какво са се хранили предците ни? Всичко това можете да научите от книгата, докато приготвяте любими, традиционни или пък отдавна забравени ястия. Книгата е написана съвместно с етнографa гл. ас. д-р Мария Маркова от БАН и се връща назад към корените на родното, за да вдъхне нов живот на онези, най-старите рецеппти, които заслужават да заемат своето място и на трапезата ни днес.
Преди книгата да бъде издадена, авторите ѝ са проучвали архиви от различни български региони в търсене на стари български рецепти и са разговаряли с редица български производители в търсене на истински добрите родни продукти. Резултатът от работата им са 55 вълшебни рецепти, като всяка от тях е придружена от етнографска бележка и е превърната в приказка за готвене. Вдъхновена от легендите, поместени под всяка рецепта, се залавям да приготвя кашкавал, печен в тънки кори. Не се притеснявам дали ще се получи, защото до мен един от най-доверените помощници на шеф Манчев - Дани.
Рецептата е лесна и бърза, което автоматично я класира сред набора от идеи, до които прибягвам след дълги работни дни. Не минава и час, след като сме започнали, а готовият кашкавал е вече в чинията и ни усмихва с вълшебния си аромат. Оставям ви рецептата, а от видеото ще разберете как се приготвя и какви истории стоят зад нея. Ще се видим утре - отново в кухнята, отново с книгата под ръка, готови за ново кулинарно вдъхновение и поредната приказка, която Манчев и Шишков ще ни разкажат.
КАШКАВАЛ, ПЕЧЕН В ТЪНКИ КОРИ
* 500 гр кашкавал
* 5 бр. фини точени кори
* 1 жълтък
* 1 ч.л. чубрица
* 200 мл олио
* 30 гр краве масло
* 1 домат
Ако и вие искате да откриете своята любима, интересна или древна рецепта - вижте тук.
Автор: Ренета Веселинова
Видео: Благой Момчилов
Фотограф: Студио КАРЕ за Dir
Грим: Росина Георгиев
Коса: Натали Иванова
РМ: Йоана Грозданова
Благодарим за гостоприемството на ресторант Кактус "Лозенец" и неговия екип!
НАЙ
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Изкуството на съвършената визия, която покорява
Изгонените от "Ергенът" Мария и Кристина вече не страдат за Алек
Ан Хатауей: Накараха ме да целувам 10 момчета заради роли
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Шведската принцеса Виктория започва военно обучение за офицер
Влошеното здраве на крал Чарлз наложи спешно преразглеждане на погребението му
Бивше гадже на принцеса Беатрис почина от свръхдоза наркотици
Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване
Съученици тормозили сина на Кристи Търлингтън заради нея