Той идва веднъж в годината и обикновено ни вкарва в огромни схеми. Но да знаете, че Свети Валентин не винаги е бил окичен с рози и бонбони, а има дълга история, водеща още до Древен Рим.

Днес, навсякъде по света, празнуват Свети Валентин с романтични подаръци, картички с любовни послания, шоколад, дори с годежен пръстен и предложение за брак. Но, ако планирате да прекарате празника в компанията на любимия си човек, освен бутилка вино, се снабдете и с няколко интересни факта, с които няма начин да не впечатлите половинката си. Ако все пак не успеете, нали имате вино!

Тъмната история на Свети Валентин

Историците вярват, че празникът се е зародил в Древен Рим като фестивал на изобилието, наречен Луперкалии и посветен на Фавн - бог-защитник на селяните и овчарите и на техните ниви и животни, както и на основателите на Рим - Ромул и Рем. Денят бил почитан с жертвоприношения на животни и увиването на жени в още кървавите кожи на животните в знак на тяхното плодородие.

Официално става християнски празник на 14 февруари

Празникът става християнски, когато папа Геласий официално обявява датата 14 февруари за "Свети Валентин". Денят започва да се свързва с любовта, защото, според вярванията, птиците започвали размножителния си сезон на 14 февруари.

Свети Валентин не е само един човек

Може би са двама или трима. Но първообразът е Свети Валентин, който побеждава император Клавдий II. По онова време Клавдий е забранил браковете, защото считал че бракът разсейва младите войници. А Свети Валентин тайно извършвал бракосъчетания, докато не бил заловен. След като бил осъден на смърт, войниците го посещавали в килията му и му носели цветя и картички. Денят, в който той умрял бил 14 февруари.

Първата картичка за Свети Валентин била изпратена през 15 век

Тя всъщност представлявала поема от френския средновековен херцог Чарлс за неговата съпруга, написана през 1415 г. Той я пише, докато е на заточение в Лондонската кула на 21-годишна възраст. Един стих на поемата гласи: "Вече съм болен от любов, моя нежна Валентинке".

През 1840 г. започва масовото производство и разпространение на картички за празника

Това започва в САЩ, разбира се и първите картички за Свети Валентин са продавани от Естер Холанд - позната като "майката на американската Валентинка". Тя става известна с красивите си картички, изработени с панделки.

В наши дни празникът е индустрия за милиарди

Около 55% от американците празнуват Свети Валентин и харчат средно около 19,6 милиарда на година, като 1, 8 милиарда от тези пари са само за сладкиши, свързани с празника и средно около 145 милиона годишно за картички.

Свети Валентин е вторият най-голям празник след Коледа

Що се отнася до размяна на картички. Около 650 милиона долара харчат американците годишно за подаръци по случай Свети Валентин и за техните домашни любимци.

Най-много пари за празника се харчат за бижута

Картичките и шоколадовите бонбони може да са най-разпространените подаръци за Свети Валентин, но най-много хората харчат за бижута по празника - около 4,7 милиарда долара годишно, след това за романтични вечери - 3,7 милиарда годишно.

Приблизително 6 милиона двойки се сгодяват на Свети Валентин

Какъв по-добър ден за годеж или сватба от този, посветен на любовта? Резултатите от проучване по този въпрос сочат, че 14 февруари е най-добрият ден да направиш предложение за брак. 40% от хората, потвърдили това са мъже.

Свети Валентин се празнува по различен начин в различните страни

В някои държави в Латинска Америка денят е познат като празник на любовта и приятелството и макар че много хора там си разменят цветя, картички и бонбони, използват случая, за да засвидетелстват обич и благодарност към приятелите си.

В Япония пък е прието само жените да дават подаръци на мъжете си на 14 февруари, като качеството на бонбоните, които им връчват, свидетелства за истинските им чувства към тях. Месец по-късно - на 14 март, японските мъже могат да върнат жеста на жените си, като празнуват набиращия все по-голяма популярност "Бял ден". Този празник се отбелязва още в Тайван, Южна Корея и Китай. На него обаче мъжете трябва да изненадат своите половинки с по-скъпи подаръци от картички и бонбони, най-често с изискани бижута.