1. Няма начин да не сте забелязали как от време на време то стреснато и рязко разперва ръчички настрани, сякаш губи твърда почва и полита надолу. Не случайно след раждането е възникнала практиката бебето да се увива във вързоп. Ще му помогнете значително, ако оградите телцето му с възглавници и създадете някакви близки за него граници, съветват от puls.bg. Към края на първия месец би трябвало движенията му да станат по-плавни, заради контрола на мускулите.

2. Възможно е кожата на новороденото бебе да изглежда малко жълтеникава. Това се случва при 45% от новородените и e резултат от физиологичната жълтеница, която всички изкарват в първите дни след раждането, независимо дали цветът на кожата се промени. Обикновено се появява към третия след раждането. Дължи се на повишеното съдържание на свободен билирубин в кръвта, тъй като черният дроб все още не функционира съвършено. Това е част от естествения процес на адаптиране на организма на новороденото към новите условия на живот. Ферментната система започва да работи пълноценно към 3-4 седмица.

3. Друга особеност на новороденото е шумното му дишане по време на сън, което не бива да безпокои. Ако наблюдавате бебето за по-дълъг период, ще забележите, че дишането му се променя в цикъл. То е бързо и дълбоко, след което бавно и повърхностно или бавно и дълбоко, и понякога шумно.

4. Затрудненията през първата седмица са свързани най-вече с кърменето. Кой е казал, че бебето се появява на този свят обучено да суче? Няма нищо подобно. То има инстинктивно заложен сукателен рефлекс, но тепърва трябва да се научи да поема гърдата и упражни сукателните си умения върху нея, така че да се отделя ценното мляко.

Периодът е труден и за майката. Идването на мляко понякога се забавя. Тепърва каналчетата на гърдите се разработват. Понякога се запушват. Не бива да се допуска втвърдяване на гърдите, тъй като това ще предразположи бързото развитие на мастит.

Най-сигурният начин да се избегне проблемът е като се отделя събралото се или останало след кърменето мляко.

Понякога за справяне с проблема помагат: компресите, помпите за кърмачки, има и специални накрайници, които спомагат кърменето при „лоши“ зърна, и разбира се, търпението и малко упоритост в началото.

Кърменето създава невероятен контакт с малката рожба, който не може да се пресъздаде с никое друго събитие, така че не се отказвайте прибързано от него! Трябва само да се намерят най-удобните пози за упражнявате му и за двамата. Освен в седнало, кърменето може да се извършва и в легнало положение.

Ако се опасявате дали бебето получава достатъчно храна на кърмене – знайте, че природата ни e създала така, че дори и малко гърдите произвеждат точно толкова количество кърма колкото е необходимо за бебето и малкото му стомахче.

Кърменето е на 2-3 часа до 11 пъти на денонощие. Бебето не би могло да изпитва глад при толкова често и многократно хранене. Освен това честото мерене на теглото му се препоръчва именно за контролиране и регулиране на храненето. Имайте предвид, че с усвояването на навика да суче и свикването на стомаха да работи, бебето ще започне да поема по-голямо количество храна, а по-продължителното му сукане съответно ще стимулира образуването на повече кърма от гърдите.

5. Вероятно особени ще ви се сторят изпражненията на бебчето през първите дни. Те са  жълтеникави, прекалено течнисти. Дължи се на прочистването на храносмилателната система. Към четвъртия ден би трябвало цветът и консистенцията да се променят.

6. Прибирайки се вкъщи с малкото бебе на ръце, често се случва жената да е объркана и да не се чувства сигурна. На нея й е необходимо време за възстановяване от раждането. През първите два месеци, докато бебето привикне на режима сън – бодърстване / нощ – ден сънят й е оскъден, което допълнително изтощава. Следродилната депресия не е шега или поредната приумица, а често срещано явление, което се дължи на редица фактори, психологически и физически. Най-малкото, тялото на майката трябва да се нагоди на нов ритъм на функциониране след 9-те месеца бременност, променят се нива на хормони и вещества, което рефлектира и върху настроението й. Не се колебайте да потърсите помощ по грижите за бебето и/или дома, ако действително се нуждаете от такава, но – един сериозен съвет от нас – изберете човек, който в тези трудни първи дни с бебето действително ще ви помогне, а няма да ви натоварва допълнително със собственото си емоционално състояние, проблеми и да натрапва своите си не винаги дори адекватни разбирания.

Имайте предвид, че ако депресията се задълбочи, е по-добре да се потърси компетентна помощ и състоянието размине за кратко. Пренебрегната депресията може да остане потисната, да продължи месеци наред и причини сериозни травми на психиката. Последствията й могат да бъдат кошмарни. Следродилната депресия не е състояние за подценяване!

7. През първата седмица у дома с бебето е редно да бъдете посетени от избрания личен лекар и/или медицинската сестра.


8.
Младата майка се определя като родилка до 42 ден от раждането. През този период следва да се извършат два контролни прегледа при специалист след раждането (до 7-мия и след 30-ия ден).