В проучването участват 2249 мъже с репродуктивни проблеми. Изследователите събират доказателства, че тютюнопушенето, приемът на лекарства или наднорменото тегло не са в силна корелация с възможностите на мъжа за създаване на поколение.
 
Според статистиката около 30% от мъжете от двойки, търсещи ин витро лечение, са субфертилни, 2% са „напълно“ безплодни. Някои проучвания показват драматични спадове в средния брой сперматозоиди.
 
Съгласно препоръките на Британската здравна служба, общопрактикуващите лекари трябва да предупреждават мъжете за опасностите от употребата на алкохол, тютюн и наркотици.
 
С цел подобряване на качеството на спермата мъжете са съветвани и да внимават за натрупването на излишни килограми, както и за носенето на стегнато бельо.
 
В някои случаи лечението на стерилитет се забавя или удължава като процес, докато двойката подобри начина си на живот.

Но според новото изследване много от факторите, за които се смята, че допринасят за репродуктивни проблеми, имат слабо влияние върху „плуващите“ сперматозоиди, които са способни да оплодят яйцеклетка.
 
Броят на тези бързо подвижни сперматозоиди, които мъжът произвежда, е почти незасегнат от избора на начин на живот, смята екипът от учени от университетите на Манчестър и Шефилд. Според тях, проблемът с фертилитета се крие повече в размера и формата на сперматозоидите или качеството на ДНК.
 
Необходими са повече изследвания по темата, подчертават изследователите.