Южноафриканската актриса, която е икона на прочутата модна къща, седеше до Бернар Арно, собственик на луксозната група LVMH.

Сред гостите бяха също актрисите Дженифър Лорънс и Ема Уотсън, и френските им колежки Марион Котияр, Луиз Бургоен, Изабел Юпер, Киара Мастрояни. Както и две от бившите първи дами на Франция - Бернадет Ширак и Валери Трирвейе, която напомни за ангажираността си в битката за връщане на отвлечените нигерийки с надписа върху фланелката й "Върнете ни нашите дъщери". Вижте снимки >>

За място на шоуто беше избрана Стъклената галерия на двореца Версай. Ключови изрази в колекцията на Раф Симънс, главен дизайнер на къщата, са дворцова рокля и космически кораб.

Белгиецът се е постарал да модернизира роклята кошница от 18-и век, така че тя изглежда съвсем ефирна. Въпреки богатите бродерии, изискващи безброй часове работа, тя може да се носи небрежно, с ръце в джобовете.

Симънс е спрял избора си и на мъжките палта от същата епоха, които предлага в пастелни цветове и обсипани с цветни бродерии, в съчетание с черен строг панталон.

"Интересува ме процесът, който води до раждането на една изключително модерна идея на базата на исторически факт", обяснява дизайнерът в бележката си до гостите.

На подиума се появиха и манекени, облечени в космонавтски комбинезони с добре очертана талия и фино избродирани цветя.

В израз на почитта си към Кристиан Диор, белгиецът се е върнал към големите яки на дизайнера за сакото "Бар", или свръхелегантните черни роб манта. В колекцията има и дълги палта от вълна, кашмир, визон и зибелин.
ИЗБРАНО