Проектозаконът, внесен от здравната министърка Марисол Турен, дори предвижда забраната на модни сайтове, които своеобразно "рекламират" нездравословния начин на живот и хранителни разстройства като анорексията и булимията.

"Това е важно послание към младите момичета, които възприемат моделите като естетически идеал" - заяви министърката. "Важно е да им се каже, че е важно да се хранят и да се грижат за своето здраве" - допълни тя.

Моделите ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1.75 това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма. Агенции или модни къщи, които наемат момичета под това тегло, ще бъдат глобявани до 7 500 евро, а агентите им са заплашени с до 6 месеца затвор, ако законът бъде одобрен от парламента.

Във Франция от анорексия страдат около 30-40 000 души, повечето от които са тийнейджъри, притеснява се депутатът социалист Оливие Веран, който е лекар по професия. Ако законът се приеме, страната с модна индустрия и бизнес с луксозни стоки за десетки милиарди евро би се присъединила към Италия, Испания и Израел, където преди две години бяха приети подобни забрани.

Нездравословната визия и тегло, които налага като идеал модната индустрия, с право са постоянен обект на обществени дебати. Въпреки промените, които отделни страни или дизайнери се опитват да налагат, общата тенденция остава същата. Съвсем скоро скандал предизвика датско списание, в което за реклама на модни тоалети бе използвано свръх кльощаво момиче.

ИЗБРАНО