Колекцията бе представена в рамките на Седмицата на модата в Париж. Сред гостите бяха Ума Търман, Ева Херцигова, Риана, Кейт Мос.

Вижте снимки >>

За първата си колекция за "Диор", показана през септември м.г., Мария Грация Киури бе заложила на феминизма. За втората си колекция за модната къща италианската дизайнерка е проектирала облекла, в които редица неща са заимствани от военните униформи. Някои манекенки носеха черни барети, с които приличаха на революционерки.

Колекцията включва също работно облекло - гащеризони и джинси. Освен костюми с изчистени линии, има рокли от тафта с волани и обемни ризи. Вниманието привлякоха къси рокли от велур комбинация с ботуши и поли с украса от тюл.

"Може да смесите тези елементи, за да създадете своя собствена униформа. Понякога човек се нуждае облеклото да може да го защити. Униформата идеално отговаря на идеята за съхраняване на личното пространство. Освен това униформата "говори" за равенство", каза Киури.

Дизайнерката носеше на китката на ръката си бяла лента с феминистко послание.

"Ако искаме по-голямо равенство, трябва заедно да работим за постигането на тази цел. Синьото в колекцията напомня някои стереотипи, защото този цвят обикновено е свързван с малки момчета, а розовото - с малки момичета",  отбеляза тя.

Сред всички цветове единствено морското синьо може да си съперничи с черното, заяви преди време Кристиан Диор.