Вижте снимки >>

Моника е запалена по туризма и затова специалността й е география и немски. Любимото й място в България е манастирът "Седемте престола".

"Природата е много красива и всеки, който отиде там ще и се наслаждава и възхищава.

Легенда говори, че цар Петър Делян (Петър II) е починал в манастира, който временно е бил и столица на България. Пръв игумен на светата обител е станал братът на българския владетел.

Манастирът е по-известен с нехрамовото си име „Седемте престола“, заради своята уникална черква. Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради. Със сигурност манастирът е съществувал през XVI в.

Северно от него има градище и останки от крепост. Местните хора я наричат Латинското кале, малко останки от което (части от каменна стена) и днес могат се видят след като се поеме по стръмна пътека, започваща от манастира. Днешната порта на Седемте престола е взета именно от тези останки
" - разказва Моника.

Научете повече за конкурса Мис Земен Рай!
Участвайте в него, като изпратите ваши снимки на e-mail [email protected]!

Вижте участничките в Мис Земен Рай за ноември - 1, 2, 3, 4, 5

ИЗБРАНО