През последните години все повече се говори за фината моторика на децата и нейното правилно развитие.

Фината моторика е необходима за извършването на много задачи в училище, както и в ежедневието. На пръв поглед изглежда като нещо естествено, но всъщност е резултат от сложна координация между мозъка и мускулите, която се развива с повторение.

Има много занимания за развитието ѝ, които можете да предложите на децата си у дома - без специална подготовка или сложни инструкции.

Какво представлява фината моторика?

Фината моторика е способността ни да извършваме движения, като използваме малките мускули на дланта и китката - например да държим молив, да режем с ножица, да пишем на клавиатура, да си мием зъбите, да си връзваме обувките. Когато се родят, бебетата имат много ограничени движения, голяма част от които са неволеви. С израстването си те се научават да стискат, хващат, щипват, усукват и т.н.

Ето и няколко конкретни занимания, с които да помогнете на децата да развият фината си моторика. Те изискват малко или никаква подготовка и могат да се прилагат у дома.

Пластилин и тесто

Пластилинът е задължителна част от игрите на всички деца. Играта с него постепенно ги научава да използват пръстите си за фини движения, докато се опитват да измайсторят куче или къща. Оставете ги да мачкат, сплескват и късат пластилина на воля.

Друго подобно занимание с вкусен край е печенето на курабийки. Замесете тесто и извикайте децата да оформят курабийките. Подканете ги освен готовите формички да оформят тестото и в свои собствени фигурки.

По-големите деца могат да достигнат невероятни висини в оформянето на фигурки от пластилин, като "инкрустират" в тях камъчета, листа, мъниста и други дребни предмети.

Игри с вода

Дори и големите деца ще се забавляват да пресипват вода от пълна в празна чаша, ако им дадете да го направят с капкомер или спринцовка. Използването на тези приспособления изисква прециозно боравене с ръцете. За да е още по-забавно, добавете малко сладкарска боя в няколко чаши и дайте на децата да експериментират със смесването на цветовете.

Грижа за градината

От много малки децата обичат да помагат за грижата за градината. Дори и да живеете в блок, можете да излезете заедно в градинката отпред и да засадите някое цвете или луковици, да изскубнете плевелите или да подрежете храстите. Рано напролет засадете семена в градината или в саксии на балкона, а след това заедно пресейте младите растения в нови саксии.

Щипки

Щипките са един от най-разнообразните предмети, които можете да намерите у дома си и да използвате за толкова много занимания. Опънете въже някъде ниско, където детето може да го стига, и му дайте да простира дрехите си. На друго въже може да закрепя в щипки любимите си рисунки. С щипки могат да се пренасят и дребни предмети от една кутия в друга - например малки пластмасови животни.

Строене на къщи

Независимо дали ще използват конструктор, дървени блокчета, клечки или други подръчни материали, децата по цял свят обожават да строят къщи. Това занимание разпалва въображението им и изисква точност на движенията - за да се сглобят блокчетата или да се подредят материалите така, че къщата да не падне.