В наши дни отвсякъде чувате колко вредна е телевизията, как трябва да ограничавате децата си с ползването на телефони и други устройства и колко негативни са ефектите от гледането на електронно съдържание. Всичко това кара някои родители да изпадат в крайности и да изключват изцяло всички видове екрани от живота на децата си, при това до голяма възраст.

Както и с всичко останало, и тук разумната умереност е по-добра от пълната крайност

Ето какво казват специалистите по темата - как, колко и какви филми и предавания са полезни за децата и как да извлечете ползата от тях.

Телевизията до 3 години

Макар да няма единно мнение по въпроса, повечето педиатрични асоциации в света се обединяват около препоръката децата до 3-годишна възраст да не гледат изобщо или да гледат за съвсем кратко (до 20 минути на ден) филмчета, които са съобразени с възрастта им.

Гледайте с децата и обсъждайте видяното

Гледайте с децата и обсъждайте видяното

Гледането на детски филми и предавания може да бъде не само приятно, но и изключително полезно за децата, ако ги гледате заедно, а след това обсъждате заедно видяното. Според възрастта на детето можете да преразкажете филмчето, да дискутирате защо този или онзи герой е постъпил по определен начин, а с децата в начално училище и да стигнете до глобални теми като справедливостта, морала, страха, любовта и омразата.

Освен всичко останало, семейното време пред екрана е чудесен начин да се сближите - особено ако го превърнете в специална традиция веднъж седмично с купа пуканки за всички.

Детските филми могат да помогнат на детето в езиковото развитие

Когато са внимателно подбрани, детските могат да помогнат в езиковото развитие на децата. Всяка нова ситуация, в която чуват различни хора да говорят по различни начини, малките зрители обогатяват речника си.

Този факт си има и минус - когато филмчетата залагат на уличен език и обиди, децата ще възприемат и тях. Тук идва вашата роля на родител - да знаете какво гледа детето ви и да го контролирате, докато не стане способно само да прави този избор за себе си.

Забавните филми освобождават стреса

Забавните филми освобождават стреса

Всяко нещо, което провокира детския смях, води до освобождаване на стреса. В забързаното си ежедневие често забравяме колко важно е да се смеем и натрупваме твърде много напрежение, което се прехвърля и върху децата.

Един от съветите на психолозите към хората, страдащи от депресия, е да гледат комедии. Превърнете тази препоръка в превенция и пускайте на децата си детски, които ги карат да се кискат.

Децата научават нови неща

Има определени програми за деца, които не са дело само на сценаристи и аниматори, но и на психолози. Такъв пример е "Улица Сезам", която през 2019 г. отпразнува своята 50-годишнина. Малцина знаят, че за всеки епизод от поредицата работят няколко специалисти по детско развитие.

През януари 1970 г., само няколко месеца след като шоуто започва да се излъчва в САЩ, една трета от децата между 2 и 5 години го гледат редовно. Според проучване на Университета в Мериленд децата, които са гледали "Улица Сезам" често, са подобрили представянето си в училище.

Децата имат нужда от супергерои

Децата имат твърде малко свобода в ежедневието си - през голяма част от деня си правят това, което им кажат родителите. Гледането на детски със супергерои им дава възможност да си представят какво би било, ако бяха всесилни, дори и само във въображението си.

От друга страна, супергероите ги учат как да се справят с житейски ситуации. Една от най-ефективните техники за вземане на решения в стресови ситуации (която впрочем върши отлична работа и при възрастните!) е да накарате детето да се запита: "Какво би направил в този момент моят любим супергерой?". Мислейки като своите модели на подражание, те увеличават вярата в собствените си сили и способности.