В днешния епизод на "Лекият път на вкуса" по Soul&Pepper TV, шеф Елена Петрелийска ще изненада своите зрители с вкусна супа от боб. А различното днес е, че ще използва специален боб без люспи, което означава, че ще може да бъде сварен много по-бързо от обикновения и ще пази стомаха. Това го прави удачен избор дори и в рецептите за най-малките членове на семейството. .

Беленият боб е отлична алтернатива подходящ за забързаната домакиня, която иска да приготвя питателни и вкусни ястия без да прекарва часове в кухнята. Приготвя се само 35 минути и е изключително нежен към стомаха, тъй като люспата му е предварително отстранена. Не е нужно да се накисва. Може да се готви веднага благодарение на липсата на люспа.

Цялата вкусна рецепта с белен боб KRINA може да намерите във видеото към статията.

Какво представлява беленият боб и как се отделят неговите люспи?

Всички знаем, че бобът предизвиква подуване на корема и газове. За да намалят този ефект, нашите баби са се научили да накисват зърната, да ги варят на бавен огън и да добавят в ястията омекотяващи билки като джоджен, чубрица, риган. Основната причина за тези храносмилателни ефекти обаче е твърдата люспа на боба. Тя е изградена от целулоза, която е почти несмилаема в стомаха и именно битката с нея води до неприятните усещания в часовете след вкусното похапване. Ето защо използването на белен боб е щадящо за стомаха и за храносмилането като цяло.

Зърната на беления боб са с премахната външна люспа. Има няколко начина тя да бъде премахната, но в българската компания производител- KRINA използват изцяло механичен процес. Не използват химични вещества, нито варят предварително продукта. Така всеки техен клиент гарантирано получава чист, сух, добре обелен, вкусен, качествен, полезен и бърз за приготвяне боб. Ето защо си струва той да влезе завинаги в кухнята ви.

Бобена яхния с белен боб зеленчуци.

1 морков

1 глава лук

1 тиквичка

1 чаша белен боб KRINA

3 с.л. царевица от консерва

1 с.л. фъстъчено масло

1 с.л. доматено пюре

2 шепи бейби спанак

Няколко стръка джожен

2 шепи рукола

1 с.л. орехи

Сол, черен пипер, чубрица

Олио от гроздови семки

1 лимон

700 мл вода

Полезен съвет: Ако използвате тенджера под налягане варете 8-10 мин.

Времето за варене е ориентировъчно и зависи от количеството вода, съдовете, котлоните и съхранението. Препоръчваме да варите боба на тих огън, под капак, в съотношение 100 g боб към 1 l вода и да добавите доматите и солта накрая.


Материалът е предоставен от КРИНА.