Разходката по него ще е плавна и гъвкава, защото мостът ще е комплексна система от паралелепипеди от полипропилен, закотвени на дъното на езерото.

Пътеката по водата ще бъде покрита със 70 000 квадратни метра полиамидно платно с жълт цвят.

Тази инсталация е истинска манна небесна за туризма в района на северното италианско езеро, пише италианският в. "Стампа", цитиран от БТА.

Това е най-големият проект на Кристо след кончината на съпругата му Жан-Клод през 2009 г., отбелязва италианското издание. Цената му е 10 милиона евро, които са изцяло финансирани от Кристо чрез продажбата на негови творби.

За реализирането му той предвижда да наеме 500 служители. Вече е пуснал обява за работа и е получил 1500 автобиографии. Сега е в процес на подбор.

Твърди се, че проектът Плаващите кейове е бил планиран за Токио или за Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни.

Освен това се твърди, че Кристо се е влюбил в района на Изео и по-специално в остров Монте Изола, който е насред езерото и който е най-големият езерен остров в Италия и в Южна и Централна Европа.

Според някои информации Кристо е избрал да реализира проекта си в Италия и заради приятелството си с клана Гусали Берета, собственик на оръжейната компания Берета.

Не случайно Плаващите кейове на Кристо ще заобиколят остров Сан Паоло в Изео, където живее семейството Гусали Берета.

За местните власти, за хотелиерите и ресторантьорите, Плаващите кейове на Кристо са възможност за привличане на внимание и на туристи върху тази част на Италия.

Плаващите кейове вече бяха обявени от туристическия справочник "Лонли планет" за една от атракциите на 2016 г., които не трябва да се пропускат. За тях писа пространно и в. "Ню Йорк таймс". Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието.

Говори се, че вилите край Изео били наети вече от влиятелни галеристи от Ню Йорк срещу сумата от 25 000 евро за двете седмици, през които ще може да се видят Плаващите кейове.

Луксозни скутери за разходки по Изео също били наети срещу доста големи суми.
Заради събитието в зоната се планират големи мерки за сигурност, откриването на паркинги за хиляди автомобили и инсталирането на 200 химически тоалетни.

Кметът на остров Монте Изола Фиорело Турла е много доволен от случващото се, но също така не крие задоволството си от това, че Плаващите кейове ще са магнит за туристите само няколко седмици, защото 1800-те жители на острова му държат да запазят своята изолираност и в бъдеще.

Иначе Турла признава, че е силно впечатлен от Кристо, който на 80 години има жизнеността и енергията на 20-годишен. Турла споделя, че за него е било истинско щастие да се запознае с такъв творец.

Кметът на Монте Изола разказва, че юбилеят си Кристо е отпразнувал именно в компанията му миналото лято, като на трапезата е имало местен зехтин, местни сардини и български чесън.