Необичайна цветова и вкусова комбинация можем да видим в кулинарното риалити ""Гозбата на България"".
В миналия епизод на "Гозбата на България"" Патрисия и Евгени пристигнаха в живописното средногорско село Средно Градище. Домакините им Нина Гиргинова, съпругът ѝ Тони и техният приятел Веселин ги изненадаха с традиционно местно тристепенно меню, което видяхме как те сготвиха с мерак.
Днес, предизвикателството пред нашите кулинарни пътешественици Патрисия и Евгени, е да си открият нужните продукти за основното ястие свински гювеч със зеленчуци и за десертът тиквеник.Към всяка от гозбите обаче ще трябва да добавят и подходящото вино. Дегустацията двамата водещи правят в местната винарна, ей така за вдъхновение и отскок, и за добро храносмилане.
Стопанката на винарната Светлана Славова ги допусна до избата си - светая светих на всеки занимаващ се с винопроизводство. Патрисия и Евгени много внимаваха да не направят беля и без да искат да повредят различните по обем и материал видове съдове. Бетоновите яйца са отлични за ферментация на бели вина, особено шардоне. Много интересни са глинените квеври, уникални съдове, в които от преди повече от 8000 години та досега се прави вино в Грузия. Получава се много различен вкус.
Специално за тиквеника Светлана Славова избра и подари на Патрисия и Евгени бутилка натурално оранжево вино, на което е махната само чепката на гроздето. При производството му не се ползват никакви добавки като дрожди или ензими, а светлият оранжев цвят се получава от естествено окисляване.
Натоварени с бутилка червено вино за гювеча със свинско и зеленчуци, водещите продължават да търсят следващите си продукти в чирпанското село Средно Градище. Това всеки път им е най-трудната задача. Защото са много срамежливи, особено Евгени. Първият продукт, тиквата вече е намерена от Люси и Мартин, които са се преместили от Пловдив и работят онлайн своят бизнес от двора на селската си къща. Патрисия и Евгени откриха и бившата хлебарница на селото, сега превърната в бар ""Старата фурна"" от един от чужденците, очарован от неотразимото Средно Градище и установил се тук - Денис Ван Гилс . Естествено от нидерландец нашите хора ще си поискат гъби, но не от онези магическите, а обикновени печурки.
Последният адрес за продукти е при леля Милка и художникът чичо Христо Генов. Сърцати и добри хора живеят в Средно Градище! Нашите кулинарни аматьори се прибират към дома на домакините си затрупани с подаръци, като след обиколка на коледари. Трябва да побързат, че имат доста да готвят!
Тристепенното меню от Средно Градище на двата отбора е готово да посрещне неофициалното местно жури в състав Люси и Мартин, горди стопани на досадния, но полезен котарак Джефри и стопани на тиквата за десерта. Настъпва напрегната тишина, внимателно се проследява всяко движение с ножа и вилицата на журито. Но ето, че при единия тиквеник имаме проблем. Май ще се наложи да търсят мъжете чанта с инструменти за отлепяне на десерта от тавата или може би канго ще свърши работа. Най-после има отрязано парче тиквеник, оранжевото вино е дегустирано и можем да чуем оценките. Няма изненада. С 2 на 1 победата в този епизод на ""Гозбата на България"" отива при отбора на домакините от Средно Градище.
НАЙ
Теодора Ненова: Училището, което подготвя децата за живота, е доброто училище
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Как и защо съществува "шестото чувство"
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Откриваме защо светът затихна с "Нито звук: Ден първи"
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното