Не толкова традиционнa, но все по-популярна става и още една култура у нас  - нахута. В България преди години тя беше по-позната като леблебия. Вече може да се купи от търговската мрежа в сурово състояние, а в заведенията се среща като сварен нахут или хумус (разядка от сварен пасиран нахут със сусамов тахан).

Общото между всички тях е, че принадлежат към групата на бобовите храни или още т.нар. варива. Тези храни през последните години бяха позабравени и негласно обявени за немодерни храни. Срещаха се основно на празнични традиционни трапези. От началото на 2000-та година до преди 2-3 години българина бе намалил значително употребата на бобови култури за сметка на новите и модерни храни, полуфабрикати, месни и млечни храни.

Причините са няколко, но сред основните е времето, което е нужно да се приготвят варивата. Отнемат време, а съвременния ритъм на живот налага храненето да става бързо и лесно. Освен това, поради все по-голямата консумация на готови храни, преработени продукти, храни, обогатени с изкуствени добавки и консерванти, чревната флора нa организма ни е нарушена, стомасите са раздразнени, а тъй като варивата са малко по-специфични за храносмилане, хората остават с грешно впечатление, че стомасите им не понасят тази група храна. За определени заболявания трябва да се внимава по какъв начин се консумират варивата и кога.

Тенденцията е за завръщане на варивата отново в менюто ни.

През 2016 г. ООН обявиха 2016 за година на варивата и бобовите култури с цел да се повиши информираността на нациите за тяхната полезност. Кампанията имаше и за цел да припомни на хората, че варивата са здравословни, устойчиви от екологична гледна точка за природата и не струват скъпо на домакинствата.
Повече информация по кампанията, може да откриете в линка по-долу:
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=52505#.WYF064iGPIU


Ще ви разкажем защо са полезни варивата и защо е добре да ги консумирате! 
1. Пълни с протеин
Не случайно започваме с това. Например, лещата има два пъти повече протеини от популярната вече и в България киноа  - 9 грама протеин има в 1/2 чаша сготвена леща и 4 грама в 1/2 чаша киноа.

2. Фибри (или още растителни влакна)

Варивата и бобовите култури имат три пъти повече фибри от кафявия ориз, например. Съвременната медицина и науката за хранене са категорични, че режим, включващ богати на фибри храни, не само подпомага перисталтиката на червата и гарантира редовното отделяне на токсини, но води и до намалени сърдечносъдови заболявания и са прекрасна профилактика срещу образуване на полипи по дебелото черво, туморни образувания там и т.н .
 
3. Пълни с желязо
Погрешно е да се мисли, че не е възможно да се заредим с желязо от растителни храни. Половин купичка (около 150 г) сварен черен боб съдържа повече желязо от  90 г чисто месо от хълбока или флейка. Ако добавите към купичката боб зеленчуци богати на Витамин С, като броколи или червени чушки, това ще повиши възможността на организма ви да усвои напълно желязото от боба.

4. Източник на калий
Всички сме свикнали да асоциираме калия с банана. А сухият сварен грах и зрелият фасул също са много богат източник на калий!

5. Пълни с антиоксиданти и не съдържат глутен
Антиоксидантите не се намират само в различните видове дребни плодчета – боровинки, малини, къпини, както и в нара. Червеният сорт боб, който често се ползва за салатен, е пълен с антиоксиданти, също. Бобовите храни, за разлика от житните култури, не съдържат растителния протеин глутен / за хората на безглутенова диета това е важна информация/. 

6. Не замърсяват околната среда
Отглеждането им не замърсява околното среда, напротив, те обогатяват почвата и с това намаляват нуждата от използването на химически подобрители.

7. Евтини и лесно достъпни
Да, варивата са един от най-достъпните като цена източници на протеини на земята. В пъти по-евтини от месото и рибата, например. 

8. Съюзник в борбата срещу килограмите

Задължително при редуциране на килограми е добре да се включат варива, разбира се приготвени по подходящ начин. Ако към варен зрял фасул или леща добавите запържена мазнина и брашно, това ще затрудни и забави храносмилането (което е по-трудно по принцип при варивата), ще се забави метаболизмът и ефектът ще е по-малък, но все пак остава полезността от хранителни вещества.

9. Здраво сърце с варива
Хората, които често консумират варива са по-слаби и с нормално кръвно налягане в сравнение с онези, които не консумират.