Историята му е много интересна. Диворастящият зелен лук се е употребявал в Азия. Овчарите много се радвали, когато го намирали по пътя си. По търговски път лукът попаднал в Египет, където станал култово растение. Хората започнали да му се кланят и дори му правели златни статуи, пишат от е-здравей.
Оттам лукът попаднал в Древна Гърция и се превърнал в лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди най-важните за тях състезания.
В Рим воините консумирали много лук за сила, издържливост и предпазване от проблеми със стомаха. Зеленият лук, а също така и празът, са много полезни за здравето.
Лукът съдържа захар, при това повече, отколкото ябълките и крушите.
Зеленият лук съдържа фитонциди, които убиват всички микроби и унищожават инфекциите.
Лукът съдържа и желязо. Хемоглобинът може да се подобри с помощта на салата от зелен лук. А ако добавите сварен черен дроб, резултатът ще надмине всички очаквания.
Зеленият лук съдържа кверцетин – антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания. Той е богат и на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести.
Освен това зеленият лук съдържа витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР.
Всяка година трябва да изяждате по десет килограма лук. Така ще попълните запасите от необходими на организма ви вещества.
Хората, които страдат от болести на черния дроб и на стомаха, не трябва да се увличат от ястия с лук. Ако получавате киселини след консумация на лук, трябва да намалите употребата му. За да премахнете дъха на лук от устата си, хапвайте го с печени орехи, коричка хляб с олио или парченце лимон.
Той възбужда апетита и предизвиква усилено отделяне на храносмилателни сокове, с което подобрява храносмилането и съдейства за по-пълно усвояване на хранителните вещества. При запек и хемороиди е полезен пресният сок от зелен лук (1 ч. л. 3-4 пъти дневно преди ядене).
Лукът е полезен при хипертония като добавка към диетичното хранене и лечение с медикаменти. През последните години е установено, че лукът намалява съдържанието на холестерин в кръвта и потиска процесите, свързани с развитието на атеросклероза, с което той се явява като добро профилактично средство против тази болест. Лукът се препоръчва и като предпазно средство против грип.
Пресният лук е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло.
Пресният лук е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.
Оттам лукът попаднал в Древна Гърция и се превърнал в лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди най-важните за тях състезания.
В Рим воините консумирали много лук за сила, издържливост и предпазване от проблеми със стомаха. Зеленият лук, а също така и празът, са много полезни за здравето.
Лукът съдържа захар, при това повече, отколкото ябълките и крушите.
Зеленият лук съдържа фитонциди, които убиват всички микроби и унищожават инфекциите.
Лукът съдържа и желязо. Хемоглобинът може да се подобри с помощта на салата от зелен лук. А ако добавите сварен черен дроб, резултатът ще надмине всички очаквания.
Зеленият лук съдържа кверцетин – антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания. Той е богат и на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести.
Освен това зеленият лук съдържа витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР.
Всяка година трябва да изяждате по десет килограма лук. Така ще попълните запасите от необходими на организма ви вещества.
Хората, които страдат от болести на черния дроб и на стомаха, не трябва да се увличат от ястия с лук. Ако получавате киселини след консумация на лук, трябва да намалите употребата му. За да премахнете дъха на лук от устата си, хапвайте го с печени орехи, коричка хляб с олио или парченце лимон.
Той възбужда апетита и предизвиква усилено отделяне на храносмилателни сокове, с което подобрява храносмилането и съдейства за по-пълно усвояване на хранителните вещества. При запек и хемороиди е полезен пресният сок от зелен лук (1 ч. л. 3-4 пъти дневно преди ядене).
Лукът е полезен при хипертония като добавка към диетичното хранене и лечение с медикаменти. През последните години е установено, че лукът намалява съдържанието на холестерин в кръвта и потиска процесите, свързани с развитието на атеросклероза, с което той се явява като добро профилактично средство против тази болест. Лукът се препоръчва и като предпазно средство против грип.
Пресният лук е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло.
Пресният лук е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.