Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти.

Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети. Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била измерена твърдостта на емайла им. Оказало се, че най-голяма ерозия предизвиква чаят от каркаде.

След тази напитка в класацията по вредност попадат газираните напитки фанта, кока кола и пепси. Главен фактор за разрушаването на емайла се явява техният pH фактор. Колкото той е по-висок, толкова е по-висока и киселинността, пише БТА, цитирайки сайта Лайф.

За обезвреждането на киселите напитки помагат хранителните добавки, съдържащи калций. Ако все пак ни се наложи да пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да го правим на големи глътки. По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда. След това или трябва да ги измием с четка за зъби или да ги изплакнем с вода.