Чесънът удължава живота, защото сдържащите се в него фибри увеличават "добрите" бактерии.

Те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести - от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми.

Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника.

Затова е естествено те да са с важна роля за регулирането на всичко - от метаболизма до имунната система.

Учени от университета в Амстердам изследваха съдържанието на фибри в храните и установиха, че само цикорията съдържа повече от полезните олигозахариди от чесъна.

Те са в изобилие също в праза, кромида, ангинарите, аспержите, пшеницата, овесените ядки и бананите.

Според проф. Ерик Класен от екипа менюто с повече зеленчуци и по-малко захар е най-добро за бактериите в червата, пише в. "Мирър", цитиран от БТА.