Много хора избягват сушените плодове заради относително високото им съдържание на калории. Учени от САЩ обаче отправят призив към тях да преразгледат отношението си към продукта, пише News Medical.

Проучването на специалистите от университета на Пенсилвания показва, че хората, консумиращи сушени плодове, обикновено са по-здрави от тези, които избягват да ги включват в менюто си.

В частност изследователите са установили, че в дните, когато хапват сушени плодове, хората си набавят по-голямо количество от някои ключови хранителни вещества, отколкото в дните, когато ги пропускат. Сред въпросните вещества са калий, полиненаситени мастни киселини и фибри.

Вярно е, че с тяхната консумация се увеличава количеството на калориите в дневното меню,защото те имат високо съдържание на въглехидрати.

Снимка: iStock by Getty Images

Поради тази причина специалистите препоръчват да се избират сушени плодове без захар и да се следят калориите, набавяни през деня от други ястия.

Според експертите сушените плодове са добър вариант за хора, които не консумират достатъчно пресни плодове.

Друг плюс на сушените плодове е, че се предлагат целогодишно, съхраняват се добре и могат да се носят на път.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследователите са установили, че участниците в проучването, които съобщават, че консумират сушени плодове, като цяло се хранят по-здравословно от останалите, предава БТА. При тях са отчетени по-нисък индекс на телесна маса, по-малка обиколка на талията и по-ниско систолично кръвно налягане.

Снимка: iStock by Getty Images