Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти, е да се консумира определен вид гъби.

Според някои експерти гъбите шийтаке допринасят за понижаване на високото кръвно налягане.

Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се увеличава, обяснява диетоложката Джулиет Келоу.

Медицинският консултант д-р Сара Бруър допълва, че гъбите шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по подобен начин на АСЕ-инхибиторите - клас лекарства срещу високо кръвно налягане.

Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.

Гъбите шийтаке освен това са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Наличните в тях магнезий и калций също допринасят за понижаване на кръвното налягане.

Гъбите шийтаке отстъпват по популярност на най-известните гъби в света - печурките, въпреки че ги превъзхождат по хранителна стойност.

"В Древна Япония тези гъби неслучайно са били смятани за еликсир на живота", отбелязва д-р Бруър.