Учени от университета на щата Мейн (САЩ) и университета на Южна Австралия установиха, че средиземноморската диета потиска намаляването на умствените способности с напредването на възрастта.

В рамките на изследването, което започнало през 1974 г., били анализирани данни за здравословното състояние на 3400 души, като целта била да се открие взаимовръзка между средиземноморската диета и когнитивните функции у възрастните хора, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Резултатите показали, че у хората, чийто хранителен режим включва зехтин, плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести продукти и червено вино, намаляването на когнитивните способности е малко или умерено. При това били преценени пространственото мислене, паметта, вниманието и други показатели за 5-годишен период.

Изследването е наблюдателно и затова не може да се търси причинно-следствена връзка.

Учените същевременно отбелязват, че получените резултати вероятно свидетелстват за ползата от средиземноморската диета като профилактика срещу старческа деменция.