Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване.

Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали предразполагат към сърдечносъдови проблеми. Американски учени твърдят, че най-накрая имат отговор на въпроса - такава връзка няма, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Специалистите, ръководени от харвардски лекар, изследваха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години.

Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.

Изследването, публикувано в "Бритиш медикъл джърнал" обаче установи, че хората, които ядат повече от едно яйце дневно, са с по-висок риск. Такива хора обаче също консумират и повече червено месо и са с по-висок индекс на телесната маса.

Резултатите са сходни за коронарна болест на сърцето.

"Това изследване . . . потвърждава, че консумирането на седем яйца седмично не е свързано със сърдечни заболявания или инсулт. То също подкрепя известното от интервеционни изследвания, че липсва връзка между консумацията на яйца и нивата на холестерол в кръвта" - каза д-р Кари Ръкстън, която не е участвала в изследването.

Яйцата са богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки. Те са сред малкото храни, които осигуряват витамин Д.