Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени.

Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от университета Корнел.

Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.

Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три черен, пишат от БТА. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки.

Напитките са приготвени с 2,5 г чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени.

При черния чай видът на водата се отразява по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.