Официалният списък на подаръците за кралското семейство за изминалата година ни показва как различни официални лица, компании и обществени фигури са решили проблема с подаръците за някой, който си има всичко материално.

По време на посещение в Канада дъщерята на кралица Елизабет принцеса Анна получила като подарък свой портрет, докато язди лос. Той бил нарисуван от съвременен художник. Сред другите подаръци за принцесата са бродирана шапка с конски уши, пластмасов ангел, гном и книга със заглавие "Вашите ръце ми напомнят за обяд със свинско месо".

Херцогът на Кент
пък получил гайка от стар автомобил Астън Мартин, хартия за печене и щайга череши.

Херцогът на Единбург
получил миньорска лампа, бутилка бира, два чифта копчета за ръкавели и дървен шифър за морзовата азбука.

Най-щедрите подаръци, разбира се, са били за кралицата - например перлена огърлица от емира на Обединените арабски емирства, четири емайлирани бръмбара скарабей от Бангладеш и брошка с диамант и турмалин от Саскачеван в Канада. Кралица Елизабет II остана доволна, поне на външен вид, и от куп ненужни неща като 5-килограмов патрон върху дървена основа, копие на журнал "Кости и стави" и банкнота от 500 рупии, покрита с плексиглас.

Част от подаръците за кралицата, които могат да бъдат консумирани, са шоколадов замък Уиндзор и шоколадова ирландска каляска от известен сладкар. Херцогът на Йорк пък е получил катедрала от джинджифилови курабийки от кмета на Мюнстер.

Официалните подаръци за членовете на кралското семейство не са тяхна частна собственост, а са съхранявани от тях от името на кралицата. Подаръците могат да бъдат консумирани, употребявани или показвани от кралското предоставят за благотворителност.