Това пише в публикуван доклад на Бъкингамския дворец, официална резиденция на монарха. В сравнение с предишната година разходите са нараснали с 1,9 милиона британски лири или 3,2 млн долара, което е увеличение с 5,7 процента.

За периода всеки британски данъкоплатец е отделил по 56 пенса или почти по 1 долар. Над една трета от всички разходи - 13,3 млн лири или 22,7 млн долара - са били за поддръжка и ремонт на кралските дворци.

Вижте изявите на кралското семейство >>

Представители на кралското семейство обосновават разходите със завършването на много дългосрочни проекти, а също с погасяване на задължения от предишни години. Друго важно разходно перо са пътуванията и официалните посещения.

Значителна част от средствата са били за продължителното държавно посещение на престолонаследника принц Чарлз в страни от Африка и Близкия изток.

Общо кралица Елизабет Втора и нейните близки са отчели 47 пътувания - със самолети, хеликоптери, автомобили и влакове. "Ние винаги се отнасяме много внимателно към собствените си разходи и се стараем да използваме разумно държавните средства" - заяви в тази връзка официалният представител на Бъкингамския дворец Алън Рийд. "Струва ми се, че към този момент успяваме да запазим необходимия баланс" - подчерта той.