Мрежата направо полудя по снимката на Хари Стайлс на корицата на Vogue, на която той е облечен в рокля на Gucci. И макар той да е първият мъж с рокля на корицата на модната библия, далеч не е първият мъж в рокля или в дамско облекло, който смайва публиката с начина, по който изглежда. Ако древните цивилизации, като Древен Египет, са някакъв индикатор за това, то мъжете там изглеждали ослепително с поли, точно както и жените.

Истината е, че има редица знаменитости, чийто стил винаги е бил обект на коментари и е впечатлявал още преди няколко десетилетия.

Представяме ви част от звездите, които счупиха джендър нормите в модата и за които стилът не е въпрос на полова принадлежност, а на усещане.

Дейвид Бауи

Дейвид Бауи е познат с многобройните си аватари на сцената, които се отличават с уникална и често андрогинна естетика. На концерта си в Лондон през 1973 г. той пее като Зиги Стардъст в къса копринена рокля с азиатски орнаменти. Счита се, че принтът на роклята му е бил вдъхновен от филма на Стенли Кубрик "Портокал с часовников механизъм".

Embed from Getty Images

Дейвид Бауи на концерт в Лондон 1973 г.

Марлене Дитрих

Звездата от киното на 20-те и 30-те години на миналия век редовно е носела костюми, което сега не ни се струва нещо чак толкова странно. Но по онова време панталони жените са носели само, когато плуват и ако са от работническата класа. Дитрих е от онези дами, които помагат на обществото да приеме жените в панталони и да покаже на дамите, че могат да се обличат така и в ежедневието си.

Embed from Getty Images

Марлене Дитрих през 1930 г.

Катрин Хепбърн

Когато говорим за жени в костюми и промяна на стереотипите в женското облекло през 20 век, не можем да не споменем Катрин Хепбърн, която не само уважава и носи костюми, но има афинитет и към мъжките прически, което тотално се разминава със стереотипите по онова време.

Embed from Getty Images

Катрин Хепбърн през 1935 г.

Принс

Музикантът често се обличаше в доста шарени и нестандартни костюми и е познат в това, че е носел обувки на висок ток или с високи платформи. При празнуването на рождения си ден през 1984 г., когато отбелязва и излизането на албума си Purple Rain, Принс впечатлява с доста ексцентричен тоалет на цветя с гол гръб.

Embed from Getty Images

Принс

Кърт Кобейн

Фронтемнът на Nirvana беше открит феминист и понякога сменяше размъкнатите дънки и пуловер или тениска с дамска рокля. Заедно с другите членове на бандата, Кърт понякога излизаше на сцената в женски дрехи, за да покаже, че и така е достатъчно мъжествен. Какво по-рок от това да уважаваш жените?

Embed from Getty Images

Кърт Кобейн през 1991 г.

Елтън Джон

Елтън Джон е икона. Не само модна икона, той е просто неповторим. Човек сигурно може да прекара седмица в дрешника на музиканта, разглеждайки невероятните му костюми и да не му стане скучно и за миг.

Embed from Getty Images

Елтън Джон на концерт през 1984 г.

Lil Nas X

И на мъжете в наши дни не им липсва въображение. Американският рапър направо възобнови каубойската мода през 21 век. Неговите костюми включват разцветки като розово, електриково зелено, синьо, червено, сребърно.

Нико Торторела

Актьорът Нико Торторела изследва своята джендър идентичност чрез модата. Често може да бъде забелязан на червения килим в рокля или с цветни костюми.

Били Портър

Актьорът Били Портър от няколко години заслепява всички на червения килим на наградите "Оскар" с идейните си и невероятни облекла. В това число и роклята-смокинг, която съчетава елементи от елегантното облекло на мъжете и жените.

Ани Ленъкс

Оранжевата къса коса и мъжки костюм на Ани Ленъкс във видеото на "Sweet Dreams" според BBC разбива стереотипа за поп звездите жени през 1987 г.  Нейният необичаен андрогинен имидж е супер странен и неразпознаваем сред съвременниците ѝ. За щастие обаче Ани никога не се отказва от него и през последните години отново залага на този имидж.

Embed from Getty Images

Ани Ленъкс на концерт през 2005 г.

Либерачи

Американският пианист се облича в цветни и пищни костюми, които се превръщат в негова запазена марка, дори преди Елтън Джон да стане известен с подобни облекла.

Embed from Getty Images

Либерачи през 1985 г.

И самият Хари Стайлс

Ако сте пропуснали да видите певеца и актьор в рокля в лилаво, ето го. Няма как да ви разочарова. Все пак неговото име е Стайлс (Styles/Style от англ. - стил).