Над Евроатлантическия сектор на северното полукълбо баричните формирования се намират около обичайните си местоположения: обширна и дълбока долина в Северния Атлантик, континентален антициклон около Урал и Азорския антициклон над по-южните североатлантически акватории.

В следващите дни през западната част на Средиземноморието за кратко Азорския антициклон ще се свъже с континенталния си събрат с тънък и нетраен приземен гребен, отсичайки слаб и неособено активен средиземноморски циклон, който ще донесе превалявания над южните части на Балканите. Бидейки лишен от приток на студен въздух в тила си, той ще остане плитък и не много активен, но все пак ще повлияе и на времето у нас в края на седмицата.

В контраст с тази липса на съществена динамика тук, моделите очакват интересни събития в Арктика и Канада. Според няколко обновления на всички модели, голяма част от намиращия се в момента сибирски преохладен вкл. във височина арктичен въздух, след дрейф северно от Гренландия(през Северния полюс)  ще се консолидира в централните части на Канада, откъдето за пореден път ще атакува източното крайбрежие. 
Ако този сценарий се реализира, това ще доведе до сериозно застудяване в Източна Канада и, евентуално, някои  северни и североизточни американски щати.
Студеното арктично ядро ще бъде голямо по площ и  с много ниски стойности, до минус 40 във височина - стойности доближаващи се до теоретично възможните най-ниски по този показател при сегашния климат на планетата ни.
Ще следим с интерес и този сюжет през следващите дни.