Поради тая причина, конкретна прогноза за времето в края на следващата седмица отсега не е възможна. Въпреки това, могат да бъдат отбелязани някои тенденции.

Основната дестабилизираща роля върху времето в страната ни понастоящем играе изместеният на североизток от обичайното си положение Азорски антициклон, чийто център в момента се намира около Британските острови.

С малки вариации, в следващите 5-6 дни разположението му ще остава стабилно.
В източната му периферия от Скандинавието и арктическите акватории към страната ни протича траен, на повтарящи се порции, пренос на студени въздушни маси.
В следващите дни този пренос ще се насочи  малко по-на запад от нас, към централното Средиземноморие и там ще се усили циклонообразуващата дейност под влияние на тези студени "инжекции".
В периода от неделя до сряда това ще доведе до допълнително усложняване на обстановката у нас, като поредицата от няколко средиземноморски циклона ще преминава, според очакванията на моделите, отначало през центъра на Балканите, а впоследствие - през югоизточните му райони, с изтласкването на циклоните от разширяващия се в югоизточна посока гребен на Британския антициклон.
Точно с последния процес са свързани очакванията и надеждите за по-трайно подобрение на времето у нас, но за съжаление докато това се случи, ще минат поне 6-7 дни. Това означава, както на редовните читатели на нашите прогнози е добре известно, че тези сценарии са твърде несигурни. Все пак, с голяма вероятност може да се твърди, че около Великденските празници ще настъпи някакво подобрение на времето. Дали това ще стане за самите празници - последните дни на следващата седмица или  след края им и в какво ще се изрази то, ще може да се прогнозира по-категорично едва към вторник-сряда идната седмица и vremeto.dir.bg своевременно ще ви информира.

Ето какво време ни очаква дотогава, според актуалните сценарии на моделите:

Утре и в неделя времето остава с променлива облачност и сравнително малка вероятност за валежи. Ако  такива има, те няма да бъдат значителни. Ще има и слънчеви интервали, но като цяло времето ще бъде по-студено от обичайното за месец април, с температури по високите полета около и  под 10 градуса, а в низините и на изток- малко  над десетката, до 14-15 в най-югоизточните части.
Ще остане ветровито, особено в Дунавската равнина.

В неделя първият средиземноморски циклон ще доближи, а в понеделник ще премине през страната ни. Облачността ще се увеличи и  в почти цялата страна в първия ден на следващата седмица ще вали дъжд, по-значителен над западните и северни райони.
Центърът на циклона ще премине през западните части на страната - това е сравнително рядка траектория, без да е напълно необичайна.
Това ще доведе до по-обилните валежи в споменатите райони, а сложният планински и полупланински релеф ще доведе до допълнително "изстискване" на облаците и локални значителни валежни количества на запад и северозапад.

Температурният контраст между северозапада(плюс високите полета) и останалата част на страната ще бъде значителен - над 10 градуса. Според моделите най-ниските температури в  Западна и Северозападна България ще са от 8-9 градуса, но при малко по-силно проникване на приземната въздушна маса на изток, което според нас е доста вероятно в София температурата може да остане и по-ниска - около 4-5-6 градуса: само с до 2-3 градуса над "снежната граница".
При това, ако в столицата валежът се премесва със сняг, образуване на снежна покривка е по-малко вероятно, но в по-малките и високи западни полета - Пернишко, Драгоман, Трънско, не са изключени и по-силни снежни извалявания, дори образуване на нетрайна временна покривка от мокър сняг.
След временно отлабване и спиране на валежите във вторник, привечер, през нощта и в сряда през страната ни ще премине следващият циклон. Според очакванията на моделите, траекторията му ще бъде по-източна.

Няма да се спираме подробно на евентуалните му конкретни проявления върху времето у нас, освен че при реализация на такъв сценарий, за разлика от "понеделнишкия" циклон, при който най-много ще вали на запад и север, тук валежите отново ще са най-обилни в югоизточната половина на страната. Същевременно, снежната граница в Западна България ще се снижи и превалявания от сняг или мокър сняг ще има и в района на столицата, макар не толкова обилни.
Повече за процесите около втория циклон очаквайте след 1-2 дни, в неделя-понеделник.

Според очакванията на моделите, след приключването на циклоналната серия в последните дни на следващата седмица, фактически - самите Великденски празници, антициклонът над Великобритания най-сетне ще започне да се руши, а центърът му да се измества на изток-югоизток и юг. 
Това ще увеличи слънчевите часове у нас, студената въздушна маса бързо ще се трансформира (все пак Слънцето в средата на месеца вече грее с августовска сила!) и температурите у нас без непрекъснатия приток на студен въздух от северозапад, ще се повишават бързо от ден на ден. Дали това ще стане още към петък-събота или едва след Възкресение, предстои да уточним в следващите дни.

За разлика от низините, където колкото и студен въздух да нахлуе, вече зимата е невъзможна заради силното слънце, в планините почитателите на зимните спортове могат да разчитат на истинска зима. Над 1500-1800 метра валежите в Стара планина, Витоша, Рила и Пирин ще бъдат от сняг. Това не важи изцяло за Родопите, тъй като те се намират до вторник източно от студената въздушна маса и там са възможни многократни фазови преходи на валежите.
Температурите на 1200 метра в планините на Западна България ще са от 2 до около 6 градуса от неделя до вторник, а след това ще се понижат и ще са около нулата. Значително по-меко ще остане в планините в източната половина на страната.
Преобладаващите ветрове над западните части ще бъдат от северозапад и север, като в някои дни ще бъдат унерени и силни, а над източните райони около понеделник - от юг.