Времето в момента  е обичайно за месеците май и първата половина на юни, но съотнесено към този период на годината през изминалия, 20 век. Двата месеца за по-голямата част от територията на страната са били най-валежните през годината, а честите краткотрайни дъждове в следобедните часове и преди полунощ - често ежедневие за дълги периоди през месеца, поредица от няколко дни и дори 2-3 седмици. Все пак, същите са с локален характер, като правило неравномерно разпределени. На мнозина от нас се струва, че времето е много влажно, но всъщност за над 90 на сто от територията на страната месец май беше нормален или сух по отношение на месечната сума на валежите.
Причинителят на наводненията е Централна Европа - високият и бавноподвижен атмосферен вихър, от 2-3 дни насам се премести на изток, размивайки се и с намаляващ интензитет на явленията, които причинява. Над Централна Европа времето вече постепенно се стабилизира, а причинените от него обилни, но краткотрайни дъждове в Украйна и Русия ще отслабват в следващите 2-3 дни.
Друга такава долина, в момента над Испания, ще се придвижва в следващите дни отначало към Централна Европа, а впоследствие, забавяйки движението си, към Балканите и югоизтока на континента. Северозападни потоци, макар тренсформирани от силното слънце по пътя си, ще поддържат нестабилното време на границата с по-топлите въздушни маси, преминаваща около или над нашия регион.
След временното страбилизиране на времето у нас в неделя и отчасти в понеделник, тази долина отново ще внесе нестабилност в атмосферата. Следете прогнозите ни по градове и актуалните краткосрочни анализи в следващите дни, за да се информирате първи какво ще бъде времето в следващите 4-5 денонощия.
Тук ще опитаме да погледнем малко по-далеч, в "опашките" на моделите и дори отвъд тях.
Въпреки, че към момента температурната аномалия за първите 6 дни на  месеца е над минус 2 градуса(с толкова е по-хладно от обичайното за съответния 6-дневен период на месеца, а не спрямо средномесечната температура!), това "класическо" начало на лятото по този показател не се отклонява съществено от норма. В голяма част от низините през повечето дни температурите са комфортни и приятни за началото на лятото: без да бъде горещо, в никой случай не е и хладно. По-хладно е в по-високите населени места и особено след поройни краткотрайни валежи, но в низините в най-лошият случай само за няколко часа. Започвайки от днес, в следващите няколко дни температурите ще са около и малко  над нормалните, което ще "изяде" голяма част от отрицателната аномалия, а неустойчивостта през следващата седмица ще бъде на фона на нормални и малко по-високи от обичайните температури.
Вече няма съмнение, че този юни няма да достигне по средномесечна температура миналогодишния си събрат, който беше с аномалия над 3 градуса. Ала въпреки относително хладното начало, вероятността той да бъде студен е малка.
Различните модели сочат в прогнозите си за около и след средата на месеца, начало на установяване на област  от по-високо налягане във височина над Западното Средиземноморие и югозападните части на континента. Все още е рано за подробности, тъй като за разлика от април и началото на май, нашият регион ще се намира не в центъра на тази атмосферна стабилност(тогава прогнозите за 7-9 дена напред бяха с приемлива вероятност), а поне отначало - по периферията и. Все пак, рано или късно(според Европейския Център за средносрочни прогнози около 15-и, а според американския ГФС - към началото на третата декада) гребенът във височина ще повлиява все по-значимо  и на времето у нас и, точно както е характерно за "класическото" лято от миналия век, времето през втората половина на месеца неминуемо ще започне да се стабилизира. 
Засега е все по-вероятно гореща вълна на широк фронт да повиши чувствително температурите в в Югозападна и части от централна Южна Европа към края на следващата седмица. Подробности по тези процеси очаквайте през следващите дни, а по време на кратките летни валежи и сменящи ги слънчеви интервали у нас, се наслаждавайте на комфортната температура, преди неминуемите горещини да започнат и тук.