Днес и през следващите 2-3 дни времето над страната няма да бъде особено динамично, с максимални температури, близки до обичайните за месец февруари, в интервала от 4 до 10, в крайните южни райони до 11 градуса

Облачността ще бъде по-често значителна. Поради тази причина, минималните температури ще бъдат около и малко над обичайните за месеца, най-често от минус 3 до плюс 2 градуса. В някои дни на места е възможно да превали съвсем слабо - в южните райони - слаб дъжд, а в северните - рано сутрин и през нощта - слаб мокър сняг, а около и след пладне - дъжд.

Този тип време ще се задържи до вторник, когато отначало в Източна България и северно от планините ще се появи слаб вятър от изток-югоизток. С това ще започне процес на бавно, но постоянно повишение на температурите, който ще продължи до края на седмицата.

Във вторник от запад на изток ще започнат превалявания от мокър сняг и дъжд, в крайните южни райони - от дъжд. В сряда преваляванията ще обхващат цялата страна, но няма да са особено интензивни, а от запад ще започнат да спират. До вечерта ще спрат навсякъде, но от югозапад през нощта срещу четвъртък ще започне нов валежен процес. С напредването на затоплянето във височина, валежите ще бъдат вече от дъжд. Макар и  малка, не е изключена вероятността рано сутрин в четвъртък в местата с отрицателни температури да се образува слаба поледица.

През деня в четвъртък, нощта срещу петък и петъчния ден, ще превалява на много места в страната, като до около 1300-1500 метра ще вали дъжд, а в местата с по-голяма надморска височина - сняг.

Дневните температури в четвъртък и петък ще са от около 5 на северозапад и север до 10 градуса в източните и южни райони. Минималните температури също ще бъдат положителни - най-често от 1 до 6 градуса.

В събота и неделя следващата седмица, според сегашните сценарии, ще има променлива, предимно средна и висока обланост, а дневните температури ще продължат да се повишават, достигайки в източните райони и северно от планините стойности до около 15 градуса. Продължението на тези сценарии, с необходимата доза условност за толкова дълъг срок напред във времето, предвиждат топлото за сезона и  влажно време да продължи до последните дни на месеца.