Днес, още  в ранните сутрешни часове, в Дунавската равнина се появи слаб  и умерен западен вятър, който бързо "разчисти" мъглите около р. Дунав и повиши чувствително температурите северно от Балкана. В момента там навсякъде те се движат около и над 20 градуса  и продължават да се повишават. Постепенно вятърът ще достигне и по-високите места на юг. В момента в Костенец е вече над 20 градуса, докато в ниските части на София температурите са все още с 5-6 градуса по-ниски.
След обяд отново температурите ще достигат околорекордни стойности, особено в Дунавската равнина, където не са изключени максимуми  над 25 градуса.

Утре вятърът ще стихва  и условията за мъгли постепенно ще се завръщат. Минималните температури ще са от 5-6 до 11-12 градуса, а дневните ще се понижат спрямо днешните с 2 до 4 градуса. Ще бъде слънчево, с незначителна облачност.
Без съществена промяна ще остане в сряда и четвъртък. Минималните температури  ще са от 5-6 до 11 градуса, а дневните от 19 до 23, 24, малко по-ниски в четвъртък, когато вятърът от североизток, който ще се появи в сряда, ще се усили.
През втората половина на седмицата времето ще запази есенния си характер: предимно сухо и по-топло от обичайното за началото на ноември, но температурите ще се понижат с няколко градуса спрямо тези от началото на семдицата и минималните ще бъдат от 4 до 9, в някои дни в най-ниските и мъгливи части - малко по-ниски. Дневните най-често ще са от 14 до 19 градуса. 
По планините ще бъде все така подходящо за туризъм, със слънчево време или средна и висока облачност и температури на 1200  метра от днес до сряда - около 17-19 градуса, а след четвъртък - около 13-14.
Понастоящем предварителните прогнози на моделите не предвиждат активни атмосферни процеси над източната част на Балканите и в началото на следващата седмица.