Особено сериозно е положението на Пиринеите, където голяма част от Испания може да остане без реколта. В няколко региона на страната сушата е най-голямата от 65 години насам.
В Каталония почти година и половина е нямало съществени валежи и по-голямата част от реколтата е вече загубена. В близките седмици, със затоплянето, нараства вероятността и от горски пожари. Синоптиците не предвиждат някакви валежи в близко бъдеще в района.
В нашата страна нещата не са толкова трагични, но някои тенденции от последните години будят известна тревога. В абсолютно изражение миналата година в различните части на страната ни валежите бяха с 10-20 на сто под нормалните, но същевременно, като най-ярка бе тази тенденция през есента, те бяха неравномерно разпределени и по райони, и по периоди.
В продължение на месец и половина-два и повече, в северозападната част на страната нямаше почти никакви валежи, което е довело в момента до силно и видимо изоставане на есенниците от нормалните им за това време на годината фази на развитие. В другите части на страната, макар в не толкова остра форма, проблемът също беше налице през есенните месеци.
През зимата, най-вече втората и половина, сушата е на заден план, както заради обилните неколкократни снегове, така и заради ниските температури.
Тенденциите в календарното начало на пролетта, обаче, отново дават основания да се смята, че има немалка вероятност на континента да се установи циркулация с често доминиране на антициклонални барични образувания над и около региона ни. Това би означавало по-хладно време в началото на пролетта, а впоследствие, до средата на есента - отново наднормени температури, но и в двата случая с поднормени валежи. Дори да не са по-малко от обичайните за някои райони на страната, особено в края на пролетта и началото на лятото, количествата  е възможно да бъдат неравномерни: обилни дъждове за ден-два или три, последвани от дълъг сух период.