Учени от Испания и Германия твърдят в публикувано изследване, че топенето на Гренландския леден щит може да настъпи по-рано от очакваното. Според тях, ледът над острова ще започне необратим процес на топене при повишаване на глобалната температура само с 1.6 градуса, вместо както се смяташе досега, при 3.1-градусова промяна. Изследванията са на института Комплутенсе в Мадрид и Потсдамския институт в Германия. 
"Приближаваме се към точката, след която ледовете на Гренландия няма да могат да осигурят собственото си възстановяване до предишните нива през зимния сезон, след която топенето ще стане необратимо" - твърди ученият Александър Робинсън.
В доказателство на тезата си учените показват снимки на западния бряг на ледения остров, на които вместо яркото бяло отпреди няколко години, сега се вижда керемиденочервена ивица голи скали.

Друг е въпросът, доколко на подобни алармистки("алармисти" - радикални привърженици на теорията за антропогенно причинената промяна на климата, т. нар. "Глобално затопляне") предупреждения може да се има пълно доверие, особено, ако се има предвид, че за разлика от океанския лед, където намаляването през последните години е налице, сателитините снимки не показват съществено РЕАЛНО намаляване на площта на гренландския ледников щит. Вместо това се говори за "площи обхванати от топене" с различна продължителност, където дефиницията, а и видимата, измерима и доказуема част, са много широки и разтегливи.