Повечето световни метеоцентрали вещаят топъл май. Ще синтезираме по-основните от тях. Според IRI (International research institute), чиито сезонни и месечни прогнози в последните месеци са доста успешни, тримесечието май-юни-юли ще бъде с подчертано наднормени температури за нашия регион, като вероятността температурата да бъде над норма за периода е над 70 процента. Обръщаме внимание, че подобен висок процент е доста рядко срещан и може да се тълкува еднозначно като сигурно "топла" прогноза на института.
Много топла прогноза има и солидната Британска метеоцентрала УКМЕТ, която сочи под 20 на сто вероятност за поднормено време и 70-80 на сто такава за температури над норма през първата половина на лятото за нашия регион на континента.
NOAA, американската агенция по атмосферата и океаните не е толкова категорична, но също чертае обширни територии с положителни аномалии за май и юни, намиращи се северно и западно от страната ни, а опитът ни сочи, че в такива случаи, с наближаването на срока на прогнозата, "червените" територии, тези с наднормени стойности на температурата, имат склонност да се разширяват и задълбочават.
Накрая да погледнем и прогнозата на Пекинския климатичен център, институция с нарастващ авторитет през последните години, която е съвсем "прясна" и е от вчера. Без съмнение, китайските климатолози и дългосрочници споделят мнението, че през следващите 30-40 дни времето над Югоизточна Европа ще бъде по-топло от обичайното.
Що се касае до валежите за месеца, всички горепосочени източници са малко по-"неуверени", но като цяло те прогнозират такива около или малко под нормалните за месеца. 
Синтезът на прогнозите на тези източници за май и първата половина на лятото може да бъде такъв:
С голяма вероятност,  ще бъде по-топло от нормалното, като температурите ще бъдат по-често характерни за юни, а валежите ще са в норма или малко под нея средно за територията на страната. Вземайки предвид силно изразения локален, петнист характер на голяма част от преваляванията от "летен", краткотраен тип, може с голяма увереност да се твърди, че в много райони на страната, особено такива, отдалечени от  планините, е възможно задълбочаване на тенденциите към засушаване от първата половина на пролетта.
 За справка: април излезе средно с 2 градуса по-топъл от обичайното за територията на страната, а валежите бяха малко  над 80 на сто от нормата, което не е в рамките на обичайното, но на фона на този среден процент има райони, в които валежите бяха само около и под 2/3 от обичайните месечни суми. На фона на много сухия месец март, това затвърди тенденцията към засушаване на много места. Подобна тенденция повтаря до подробности тази от миналата година, когато след обилните зимни валежи от февруари и(тогава) началото на март, настъпи продължителен период с поднормални или неравномерно разпределени валежи.
vremeto.dir.bg ще ви информира, както досега, за най-актуалните и интересни прогнози за времето.

Можете да сравните доколко вярна е била прогнозата на  vremeto.dir.bg за първата половина на пролетта, публикувана в края на зимата.