След няколко поредни аномално топли месеца на календарната година на над половината територия на Съединените Американски Щати, настоящата година получи прозвището "годината, в която нямаше зима". 
Необичайно топли бяха и януари, и февруари, но март вече беше уникално топъл за цялата история на метеонаблюденията в САЩ. Средномесечната температура беше рекордно висока в над 25 щата, в това число Де Мойн, Милуоуки, Чикаго, окръг Колумбия, Индианополис, Детройт. Специалистът от NOAA Кевин Тренбърт каза на брифинг, че мащабите на месечната мартенска аномалия са превишили и най-смелите очаквания на климатолозите и че това няма как да не е индикатор за текущи промени в климата. Специалистът предупреди, че въз основа на опита от миналото, може да се очаква и повишено киличество торнадо и тайфуни на и около територията на страната през летния сезон.
Както ние, жителите на Европа знаем, при нас зимата, напротив, беше рекордно студена или поне един неколкоседмичен период през втората и половина. С оглед на общата картина, може да се заключи, че климатът на планетата е сложна и трудно предсказуема система и макар като цяло средните температури да са се повишили, това не гарантира че всички региони ще се затоплят.  Както си вижда, обаче, може да се очаква повишаване на броя и интензитета на аномалните периоди и съпътстващите ги неблагоприятни и опасни за хората и икономиката явления.