Под влияние на мощни  антициклони, все по-развити във височина и големи по територия, в южните и централни части на Русия през последните дни започнаха да падат температурни рекорди.
За разлика от зимата, когато в условията на ясно и безоблачно време първоначално студеният въздух изстива още повече и се бележат отрицателни рекорди, сега, в условията на силно слънце и все по-дълги дни, през дневните часове температурите в Русия и средноазиатските републики достигат рекордно високи стойности.
В Самара термометрите показваха 26 градуса, с повече от градус и половина над предишния рекорд за деня, който е бил малко над 24 градуса.
Температурите в много райони плътно приближиха 30 градуса, като в Оренбург на 19 април е паднал 30-годишен рекорд и новият е 2 десети под 29 градуса.
Топлите въздушни маси достигат все по-на север и в Москва, където на 1 април снежната покривка бе два пъти над нормата за деня, около 60 сантиметра, само за няколко дни в средата на второто десетдневие тя се стопи напълно, дори изпреварвайки с няколко дни средните срокове.  Датата, на която обикновено руската столица остава без снежна покривка, е в края на второто десетдневие.
Екстремно топло за това време на годината е и на Урал, и в Западен Сибир, където в Омск, Тоболск и дори Тюмен температурите достигнаха кръгло 29 градуса.
Това са само първите заявки за поредното горещо руско лято. Същевременно и над нашата страна през следващата седмица в някои от дните на места в низините ни очакват тремператури около и над 25 градуса.