Да разгледаме температурите средно за страната през месец април и да ги сравним с обичайните за този период на годината, измерени за 30 години и усреднени за тях. 
За да бъда хладен един месец, в нашата страна е възприето средномесечната температура да се отклонява от съответната норма с повече от градус надолу(топъл - нагоре), т.е аномалията(разликата между реална средномесечна и норма) трябва да е поне минус 1 градус. Средно за страната този показател за изминалият април НЕ надминава минус 1 градус и  е само 0.8 десети от градуса. Средномесечната температура е била най-висока в Сандански: 13 градуса, което е точно и нормата за града за месеца. Следват го Лом с 12.8 и Видин с 12.3 и това са единствените градове в страната с положителна аномалия, макар в рамките на нормата, съответно 4 и 2 десети над нея за двата северозападни града. Всички останали населени пунктове в страната са с отрицателна аномалия, като колкото по-на изток се отива, толкова аномалията расте(по-студено спрямо нормата става) и за черноморските градове април е бил и хладен, т.е аномалията там е по-голяма в абсолютна стойност от минус 1 градус.
В рамките на нормата, макар с малък минус, са средномесечните температури в София и повечето градове от вътрешността на страната.
Не така стои въпросът с първата десетдневка на май. Тя е откровено хладна, като за страната температурите са средно с два градуса и половина под обичайните за първите дни на месеца. Ще бъде интересно да се види доколко ще бъде редуцирана тя през оставащите дни до края на седмицата и ще бъде ли месец май вторият пореден с отрицателна аномалия, макар и в рамките на нормата, ще излезе хладен или пък високите температури през оставащите дни ще го изведат в плюс?
Според американската Агенция по Атмосферата и Океаните ( NOAA) месецът ще бъде хладен, а според Пекинския климатичен център и някои европейски агенции, той ще бъде околонормален.
Доколко и кой ще бъде най-близо до истината, предстои да разберем след двадесетина дни.