В момента температурите на много места в страната са с 6 до 10 градуса над обичайните за септември и са малко по-високи дори от юлските норми. В края на седмицата те ще се понижат отначало с 3 до 5 градуса и от събота до понеделник ще са само с 4-5 градуса над нормалните. Впоследствие, към вторник ще се понижат още малко и ще слязат до обичайните за септември стойности.

Днес и  в четвъртък ще остане слънчево и горещо, с температури от 30 до 35 градуса, на места до 36.

В петък над Западна България ще се появи висока облачност, а температурите ще са от 28 до 33 градуса.

В събота и неделя температурите ще се понижат с 2-3 градуса и ще бъдат от 23, 24 в Североизточна България до 30-31 в западните райони. Ще остане предимно слънчево или  с незначителна облачност, но в часовете след пладне над планините ще има повече купести облаци и не е изключено на отделни места да превали слаб краткотраен дъжд. Ще се появи слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток.

В понеделник от северозапад атмосферата ще се лабилизира. Над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Температурите ще се понижат още малко и ще бъдат от 25 до 30, 31 градуса.

Във вторник и сряда в Дунавската равнина ще духа умерен западен вятър. Ще има променлива, намаляваща до незначителна облачност. През първия ден все още са възможни краткотрайни превалявания над Югозападна България, а през втория ще бъде почти без валежи. Температурите ще са около обичайните за септември, от 21 до 27 градуса.

Предварителните прогнози за втората половина на следващата седмица отново са за сухо време и повишаващи се температури.