През следващите дни vremeto.dir.bg ще предостави по-конкретна обобщена прогноза за времето през декември, въз основа на прогнозите на няколко световни агенции, но отсега тенденциите могат да се обобщят. В най-общ план декември се очаква да бъде в някаква степен по-топъл от обичайното(в каква точно метеоцентровете имат различни очаквания) и по-сух от обичайното или с валежи около нормалните.

С голяма вероятност може да се твърди, че през първата десетдневка на месеца, поради съществената промяна на атмосферната циркулация, която е в ход от 2 дни, поднормените температури през ноември няма да се наблюдават.

От североизточното крайбрежие на Северна Америка, през акваторията на Северния Атлантик, Скандинавия, Баренцево и дори Карско море по северните части и брегове на Азия, се е разположила обширна циклонална област, а на различни места южно от нея - многоцентрова антициклонална.  Установяващият  се западен пренос може да има различна продължителност: от седмица-две до месец и половина и повече. Няма начин да се предскаже каква ще е в действителност продължителността на периода със западен пренос над континента, но с висока степен на сигурност може да се твърди, че в следващите десетина дни, с някои вариации и прекъсвания, той ще доминира.

За илюстрация, в момента в Дунавската равнина духа умерен западен вятър и на много места по поречието на р. Дунав е слънчево, с температури над 15 градуса - Видин 16 градуса, Ловеч 16.2. Студено остава в защитените от западен вятър котловини на Западна България и Тракия: София 3 градуса, Пловдив 4, Сандански 5 градуса.

Утре и в сряда вятърът временно ще стихне, а в североизточните райони ще се ориентира от изток и минималните температури ще се понижат до минус 3, минус 6 градуса(на места по поречието на р. Дунав са възможни и малко по-ниски стойности заради очакваното ясно и тихо време през нощта). Дневните температури ще бъдат от 5-8 градуса в местата с по-трайни мъгли,  до 10-12 градуса.

В края на седмицата към страната от запад ще приближи атмосферно смущение, като според днешните прогнози слаби превалявания от дъжд са възможни главно над западните райони и планините, а над 1200-1500 метра валежът ще бъде от сняг. Следете прогнозите и анализите на vremeto.dir.bg през следващите дни с актуалните очаквания за този процес.

В планините от утре до края на седмицата ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността и топло за сезона, с температури на 1200 метра надморска височина около 8-9 градуса.