Едно събитие отпреди десетина дни остана малко встрани от медийното внимание у нас: Във Великобритания, в някои западни области, имаше рекордни валежи от дъжд за рекордно кратко време.

В началото на декември в областите Къмбрия и Сноудония за 24 часа паднаха над 300 литра на квадратен метър валежи.

Това предизвика наводнения,  бяха отнесени мостове, солидни каменни мостове, оцелели повече от две столетия  и половина, имаше свлачища и жертви.
За сравнение, 300 литра на квадратен метър е цялото количество валеж за една година в някои места у нас и в Южна Европа.

Трябва да се знае, че с увеличаването на средната температура с един градус, при равни други условия атмосферата може да "носи" 7% повече влага, съответно, когато се реализират необходимите благоприятни условия за изваляване, валежите ще бъдат и по-интензивни, и по-продължителни.

Тук обаче трябва да направим важна забележка. В местата, по-отдалечени от големи водни площи не е задължително те да бъдат по-чести, а по-скоро по-неравномерни.

Ако  направим паралел между Балканите и Великобритания, от една страна там е много по-влажно заради Атлантика, но от друга, при нас е по-топло през летните месеци, а макар по-малки, водните басейни, от които подобни катаклизми биха черпили влага, са разположени от 3 страни - Адриатика от запад, Медитерана от юг и югозапад, в т.ч. и гръцките морета и Черно Море от изток, което при някои обстановки може самостоятелно да "докара" много солидни валежи в източните и особено в югоизточните части на страната.

Моделите, които британските учени са използвали, за да прогнозират ще расте ли честотата и интензивността на подобни опасни явления у тях, са показали недвусмислено, че отговорът и на двата въпроса е "да".

 Да се върнем у нас. Помним опустошителните наводнения от миналата година и някои локални такива дори през тази. Помним и продължителната(близо 2 месеца) лятна суша в много райони, както и 30-40 дневният период без никакви валежи между началото на октомври и края на ноември.

Както сме писали в сайта и преди, България не е заплашена от опустиняване, за което се спекулира от някои източници.

За разлика от Острова, у нас на североизток и юг има обширни континентални пространства, които при определени условия могат да ни осигурят продължителна суша. Същевременно, по време на тези горещи периоди, силно се прегряват и водите на съседните водни басейни и при благоприятни условия се получава силно връщане на махалото в другата крайност.

В последните години, с 1-2 изключения, като цяло валежните количества на годишна база у нас устойчиво растат. За съжаление, расте и силната им неравномерност като разпределение.

Актуално потвърждение: дори да стане някакво чудо и за Нова година да паднат големи количества, пак ще имаме повече от месец на практика без никакви валежи. 

Това не е фатално за посевите в момента, заради краткото слънчево греене и големите водни запаси от ноември, но през лятото един месец без никакви валежи е фатален за голяма част от посевите.

Кога да очакваме следващите  наводнения у нас? Ще има ли пак такива?

Отговор на първия въпрос няма как да бъде даден. Това са случайни, стихийни явления: Еднометров сняг може да падне в края на януари или февруари, но може да паднат и няколко месечни норми дъжд през пролетта за 2 или три дни и през останалите два месеца да не вали нищо или да капне само някоя капка без стопанско значение.

За сметка на това, отговорът на втория въпрос без съмнение е "да". След 2, 5 или 10 месеца неминуемо ще има период на обилни извалявания, обикновено - кратък, но "компенсиращ" една или дори две месечни норми.

Има ли спасение от това? Разбира се. Ние не можем да влияем на краткосрочните явления в атмосферата, не и на такива с такава голяма енергия като един средиземноморски циклон, но можем да живеем по-нависоко от коритата на реки и сипеи, а работа на обществото в лицето на държавните институции е да инспектира, реновира и дори построи нови, но безопасни микроязовири за сухите периоди, както и да се извърши по-мащабно залесяване на каменистите склонове.

В индивидуален план, всеки би могъл да приспособи малък резервоар за дъждовна вода, да почисти или продълбочи кладенеца си, ако притежава такъв.

Важното е да се приеме, че климатът ще става все по-екстремен. Парадоксално, но наводненията и сухите периоди ще стават все повече, при това едновременно и скриването на главите в пясъка с надеждата "мен да ме отмине" няма как да проработи. Не и в общия случай, не и задълго.