В последните дни на тази седмица и особено началото на следващата, над Централна Европа и Балканите ще се образува антициклон, едновременно с формиране на антициклонален гребен във височина. Той отначало ще влоши условията за образуване на дъждовни облаци у нас, а впоследствие практически ще ги преустанови, осигурявайки слънчево и горещо време. 
Още в събота превалявания с гръмотевици, въпреки че все още са възможни, ще има на много по-малко места в страната, а тяхната интензивност ще бъде по-ниска  от тези през последните дни.
В неделя превалявания са възможни само на отделни места около планините, а в началото на следващата седмица - единствено в някои изолирани планински райони.
От запад и югозапад над континента ще се пренасят топли и сухи въздушни маси от Северна Африка, които силното Слънце ще нагрява допълнително. Като следствие, гореща вълна ще залее части от Австрия, Германия, други части на Централна Европа, както и нашата страна, 
Карта на очакваните приземни температури в 15 00 ч българско лятночасово време в понеделник на континента, на база прогноза на GFS. Източник :meteoinfo.by
Както се вижда на прогнозната карта, най-горещо ще бъде в западната част на Дунавската равнина, където дневните стойности през първата половина на следващата седмица не е изключено да достигнат около 35 градуса. В София температурите ще са към 30-32 градуса, по Черноморието - малко под 30, в зависимост от силата и посоката на бриза. Ще продължи да се затопля и морската вода. 
В резюме: следващата седмица ще бъде добра за почивка и  по морето, а вече и по планините, където в ниските и средни части дневните температури ще са над 20 градуса.
В перспектива, средносрочните сценарии очакват мимолетно захлаждане без съществени валежи през втората половина на следващата седмица, но подробности за него очаквайте в следващите дни.