Както писахме преди седмица,  беше ясно, че това ще се случи.
Сега е интересно колко още ще намалее леденото покритие в следващите около 4 седмици, оставащи до края на периода на топене.  До края на миналия век, по това време на годината ледът в Арктика е бил над два пъти повече от днешните по-малко от три милиона квадратни километра.
Напомняме, че данните се отнасят площите, по данни на Датския институт за Леда и Океаните, който измерва акваториите, покрити с най-малко 30 на сто лед. 
Тези по методиката, отчитаща акваториите, покрити с поне 15 процента лед, по данни на Американския институт по леда и снега в Боулдър, Колорадо, са все още в подстъпите към съответния рекорд и той ще се случи до 2-3 дни. 
По данни на Колорадския институт, площите покрити с над 15 на сто лед в акваториите на Арктика са малко над 4 000 000(четири милиона квадратни километра).
Както се вижда на графиката, динамиката на топенето през втората половина на лятото е съвсем различна от тази през последните 10-12 години: топенето през втората половина на лятото рязко се е ускорило, в сравнение със съответните периоди в предходното десетилетие и прогнозите на някои учени, че до няколко години Арктика ще остане свободна от лед в летните месеци вече не изглеждат толкова пресилени.