Това, разбира се, не означава, че тя непременно ще бъде такава, но като цяло изглежда по-вероятно зимата да бъде четвърта поредна мека или дори много мека.
Американската метеоагенция NOAA  и подразделението и CPC (център за климатични прогнози) още от края на лятото предвижда трите зимни месеци да бъдат с от 1 до 3-4 градуса по-топли от нормалното.

При това моделът на очакваната циркулация не се променя рязко, т.е остава един и същ, което  повишава вероятността тези очаквания да се реализират под някаква форма.
Те предвиждат доминираща зонална циркулация на континента, при което почти навсякъде над Европа и до около Урал ще бъде с 2 до 4 градуса по-топло от обичайното.
С най-малки колебания и най-дълбоки и на голяма площ, наднормените очаквания се отнасят за месеците януари и февруари.
В последните дни тече процес на допълнително задълбочаване и усилване на положителните аномалии, особено на север и севрероизток от нашата страна.

Друг консервативен и авторитетен източник е британската метеослужба УКМЕТ.
Неините прогнози са вероятностни, т.е те посочват с каква вероятност е възможно в рамките на периода да бъде по-топло, нормално, по-студено, по-влажно или сухо.
Прясната им прогноза отпреди 2 дни очаква за Европа и Балканите категорично по-топло от обичайното време. Когато възможностите са три(студена-нормална-топла), вероятността да се реализира горната от тях(топлата) за Балканите е между 60 и 80 на сто. Студеният вариант е с вероятност под 20 на сто.
Когато възможностите са 5(пет: много студена, студена, норма, топла, много топла), вероятността за реализиране на горния квинтил е 55 на сто. Т.е толкова е вероятността за много наднормена зима. Най-долният е с вероятност под 5 на сто, т.е възможността предстоящата зима според британската метеоагенция е под 5 процента или практически е почти изключена.
В този дух са и прогнозите на японските метеоагенции, Колумбийския Университет(IRI) и др.
Към тях се присъединява и даунгрейднатата за Балканите прогноз ана Югоизточния Център за дългосрочни прогнози в Белград, който очаква мека зима, с януарски температури над 5 градуса по-високи от обичайните и валежи през първата половина на зимата - под нормалните, а през втората - около или над тях.

Напомняме на читателите, че трябва да се отнасят внимателно към тези прогнози. През 2011/2012 година също доминираха меки прогнози за идващата зима, но в последнияв момент, втората половина на януари, нещата се обърнаха на 180 градуса и  имахме най-студения зимен период от 60 години насам, макар и с продължителност 3 седмици, от 27 януари до около 14 февруари.

В заключение. Това ,че практически всички сериозни източници прогнозират мека зима не означава, че тя непременно ще бъде такава, а само, че според сеташните прогнози въз основа на анализите на база изходни параметри от последните дни и  седмици, е по-вероятно това да бъде така.
Очаквайте окончателната актуализирана дългосрочна прогноза на vremeto.dir.bg в последните дни на ноември или началото на декември.


Цитирането, позоваването и препечатването на този материал е позволено, с обезателното посочване на източника и!