Първо и най-важно: Въпреки твърденията на някои мениджъри в "Топлофикация" пред медиите, изминалата зима беше много по-топла от обичайното. Това сравнение е обективно, въз основата на стандартни измервания от официалните научни институти и тук няма място за никакъв спор, а единствено за опити за спекулации.

Макар и не рекордна, два от трите и месеца са средно за страната с 3 градуса и половина по-топли от обичайното и тя заема второ място сред аномално топлите зими на новото хилядолетие с над 2 градуса сезонна аномалия. 

Кой е златният медалист?  
2006/2007 остава ненадмината легенда в това отношение. Тя започна не толкова "обещаващо". Декември беше само малко по-топъл от обичайното, в рамките на около градус над норма. Настоящата  зима също започна с "нормален" декември,  чиято аномалия дори беше отрицателна, макар в рамките на нормата - с по-малко от градус разлика.
Впечатлението за мек декември се получи главно заради липсата на сериозни минимуми(поради честите инверсии, максимумите също не бяха високи и затова средните останаха номинално  в рамките на климатичните за месеца) но най-вече заради подчертано сухото време, респ. липса на сняг. 

Има много важно и ключово изключение в температурно отношение: за разлика от низините, където, макар в рамките на нормата, аномалиите бяха около минус 5 десети, по върховете имаше положителна аномалия от около 2 градуса. След малко ще обърнем внимание на значението на този факт.

Последва много топъл януари, чиято аномалия към 25-то число бе над 4 градуса, но която аномалия в последните дни на месеца бе редуцирана с малко над градус и средно за страната януари остана "само" с 3-3.2 градуса по-топъл от обичайното. Отново много по-топло беше по върховете, където аномалията превишаваше и 5 градуса. И тук е коренната разлика: Януарската аномалия през 2007 година беше... 5-6, а в някои градове на Северна България(Видин, Лом, Плевен и др.) и над 8(ОСЕМ!) и дори 9 градуса - това е почти недостижима, огромна и много рядка за нашия климат зимна аномалия. Т.е, дори без краткия зимен опит за реванш в последните 6-7 дни на месеца, изминалият януари нямаше шанс да догони шампиона отпреди 6 години.

При все това, ако гледаме не приземните аномалии, а тези във височина(на около 1500 метра), температурите на въздушната маса са напълно сравними в някои периоди с тези отпреди 6 години. Защо, тогава се получава такава разлика?
Отговорът е малко парадоксален: Западът е по-топъл от Юга : ) Това в общия случай не е вярно, но за сушата, намираща се източно от големи водни пространства важи  с пълна сила.

Заради посоката на най-честите адвекции на топли въздушни маси. През 2007 преобладаваха западни такива, а сега - южни. При южен пренос между една трета и половината от територията на страната "не усеща" или  не усеща в пълна степен топлината във височина: необходими са или много силни, или много продължителни ветрове от юг, за да се случи това, докато при западен вятър дори ако е символичен, но е налице, на практика цялата страна с малки изключения се затопля адекватно и при земя, дори и без наличие на продължително слънчево греене, а ако го има, аномалиите стават огромни. Що се отнася до планинските върховеи и двата варианта те  незабавно реагират и отбелязват наличието на по-топла от обичайното за съответното място въздушна маса и това се маркира ясно от съответните аномалии.

Тази зима голяма част от значително по-топлия във височина въздух бе "изхабена" при земя заради неподходящи посоки на вятъра, липсващ такъв и  наличие на инверсии.

Това продължи в голяма степен и в началото на февруари. Тогава бързото затопляне във височина повиши температурите на юг от Балкана, но на почти половината територия на страната, заради дебелата снежна покривка,  бяха необходими  6-7 дни, за да се изчисти от снега и съответно, макар повишаващи се, температурите останаха около и под норма за почти една трета от месеца. В резултат, като илюстрация, в момента Видин е само с около 1 градус аномалия за февруари, при над 4 през 2007 година(сравни и януари: 2.3(две цяло и три десети) срещу 8(ОСЕМ!) през 2007) .  
Единствената "утешителна" победа на настоящата зима, е слабото превъзходство на средната за страната февруарската аномалия спрямо 2007. Тазгодишната февруарска ще бъде в рамките на 3.1-3.5 градуса над норма, докато преди 6 години тя е била малко под 2.9.  Разбира се, тук не може да става дума за сравнение, въпреки това. Както често можете да прочетете в месечните прогнози на специалистите от НИМХ, януари много често определя "физиономията" на зимата, той е, ако перифразираме, нейният "флагман" и при свръхтопъл януари(на практика с почти мартенски температури), както преди 6 години, дори със зимни периоди през февруари и декември, сезонът остава с "позорния" етикет "Никаква" или в най-добрия случай "мека зима" ;).  По същия начин, през настоящето хилядолетие изминалият януари е втори след 2007 и независимо от малко по-топлите му или студени зимни съседни месеци, тази зима също остана на второ място.

В заключение, макар, че изминалата зима беше безспорно мека и заема почетното второ място за новото хилядолетите, тя е твърде далеч от сериозна конкуренция на 2006/2007 година. Сравнение за валежите ще направим в близките дни, когато ще обобщим и дългосрочните прогнози на световните централи за следващия месец  и пролетния сезон.