Месец януари, който обикновено  е "флагман" на зимата, т.е определя нейния характер в голяма степен, през тази година беше  с 2.2 градуса по-топъл от обичайното средно за страната.

За сравнение, януари 2014 бе с аномалия от +3.1 градуса.
Декември 2014 беше  по-топъл от аналога си година по-рано. Неговата аномалия в страната е била +1.3 градуса, докато декември 2013 дори е бил в рамките на нормата, с половин градус отрицателна аномалия.

Тук е мястото да се вмъкне важно уточнение: Крайностите през тази зима бяха по-подчертани. Въпреки, че декември е със сравнително малка положителна аномалия, редуцирането и  се дължи на периода в края му с доста поднормени температури, а до Коледа аномалията превишаваше 3-4 градуса.
Да сравним и последните календарни зимни месеци, февруари 2015 и 2014. Техните аномалии са съответно един градус и градус и 3 десети.

В резултат се получава парадокс: Въпреки, че в субективните ни възприятия, последната зима е не чак толкова мека, колкото предишната(2013/2014), със сумарна аномалия от над 4 градуса(спрямо 3.9), все пак повечето възприемаме предпоследната като по-мека и това се дължи най-вече на решаващата тежест на месец януари в тези възприятия.
Важен сигнал тук дава и абсолютният минимум за зимата, който в повечето места на страната е с 5-6 градуса по-нисък от този през предходната зима, макар регистриран за съвсем кратки периоди.
Докато при температурите числата влизат в противоречие със субективните впечатления, при валежите няма подобни проблеми: те бяха с много, в някои райони в пъти по-големи от обичайните.
Без да правим сравнение повече между двата последни зимни сезона, ето отношението на измерените месечни валежни количества средно за страната спрямо норма за трите зимни месеца:
Декември - 193 процента над обичайните(кръгло два пъти над норма, но има и пунктове като Видин, Шумен, Сливен, Сандански, с над 250-300 процента от нормата).
Януари прави изключение с "нормалността" си - средните количества са в норма с малко над 100 процента. Тук  е необходимо да се уточни, че в Северна България валежите са с около една трета под обичайните, а в Южна -  с толкова над тях.
Февруари отново е много наднормен, със средно два пъти над обичайните валежи за месеца.

Макар извън климатологичните рамки на зимата, информативно ще споменем колко са месечните валежи през сегашният месец, март. Те са 145 на сто от нормалните и  с голяма вероятност може да се предположи, че отново ще доближат числото 200 като проценти, защото от петък до неделя тази седмица(след 2 дни) значителни валежи ще паднат на немалко места в страната. 

Какви са перспективите за следващите няколко месеца във валежно отношение?  
Очаквайте прогноза в следващите дни, но ето малко предварителна информация: според американската НОАА те са лоши. Валежите поне до юни включително, ще бъдат отново много над обичайните за нашата страна.

Дискусионен форум за времето и климата.