Според данни на сайта на московското метеобюро hmn.ru, вече почти цял месец по арктическото крайбрежие на Русия, при това не само в европейската му част, а далеч на изток, по азиатските му акватории, положителните температурни аномалии са огромни и постоянни. В някои дни на места те достигат 20 градуса, т.е с толкова са по-високи от обичайните за това време на годината. От о. Нова Земя до Таймир, почти през ден се отбелязват температурни рекорди. Руските синоптици не предвиждат никаква промяна на настоящата ситуация в следващите дни. 

На какво се дължи това? Отговорът е еднозначен: на циклоналната активност над Северния Атлантик. В продължение на повече от месец студените въздушни маси западно от Гренландия и над Канадския Североизток, спускайки се над по-топлите от обичайното води на Северния Атлантик, раждат дълбоки циклонални чудовища, с налягане в центъра, понякога слизащо и под 935 хектопаскала. Един след друг те атакуват северното крайбрежие на Европа, продължават към Азия и понякога почти достигат най-североизточната и, тихоокеанска част. По този начин блокираната от тях Арктика не може да "достави" студен въздух на континента и макар, че той изстива заради ниското слънце и дългите нощи, това изстиване не може да достигне големи височини и да генерира стабилни студени антициклони, както това се случваше през последните 2-3 зими.

Дългосрочните прогнози винаги са рисковани и с ниска достоверност, но за следващите 7 до 10 дни може да се твърди с голяма сигурност, че настоящата ситуация няма да претърпи съществена промяна.

Над страната ни температурите във височина ще бъдат над обичайните, като само около водните басеини и високите полета сутрин, при стихване на вятъра, са възможни мъгли, които в голямата си част ще се разсейват около обед. Повече облаци ще има в началото на седмицата. Тогава и вятърът от запад-северозапад временно ще се усилва и на места е възможен слаб дъжд.

В планините ще бъде значително по-топло от обичайното за сезона и предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Повече облаци ще има в понеделник и вторник и тогава са възможни слаби превалявания, които до 1700-1900 метра ще бъдат предимно от дъжд. Сняг е възможен само по най-високите части.

През следващите няколко дни единствената новина в прогнозите ще бъде липсата на новини за съществена промяна в краткосрочен и близък средносрочен план. Ще следим за вас и анализираме предстоящото време в страната и на континента.

Vremeto.dir.bg  ви пожелава приятен уикенд!