През следващите няколко дни ще получим отговор на въпроса дали и Нова година ще бъде без сняг.

Продължава доминацията на въздушния пренос в посока от запад на изток, със съвсем малки отклонения.
Тя се обуславя от струйните потоци във високите слоеве на тропосферата, които са разположени, образно казано, между по-топлите умерени въздушни маси и арктичните такива, разположени около полюса.

Като следствие, студът си стои в арктическите акватории, а голямата динамика, ветровитото и облачно време по границата и малко под нея(южно) не допускат съществено изстиване на приземния въздух на огромни територии в Северна америка и особено в Сибир.
Единственото място с нормални за сезона(ниски) температури е една относително малка област в Източен Сибир около Якутия. 
Освен там, навсякъде другаде температурите са с от 3-5 до 10-14 градуса над обичайните за сезона(!).
Както знаете, прогнози за по-дълъг период от 5-6 дни никога не могат да бъдат стопроцентово сигурни, но макар до Коледа да остават 10 дни, циркулацията е такава, че вероятността изведнъж да се промени в рамките на 3-4 дни и да доведе до снежен сценарий за Балканите, вече е твърде малка.

Това ни позволява, поне за Коледа, вече с голяма вероятност, да очакваме липса на сняг.
След днешния относително топъл и слънчев ден, от утре до към петък-събота утрините ще бъдат по-студени и на места - мъгливи, с температури около и малко под нулата, а дневните максимуми, макар високи за декември, ще бъдат едноцифрени в по-голямата част на страната, от 5-6 до около 10 градуса.

Към края на тази седмица  и началото на следващата, отново ще се усили западният и северозападен пренос.
Температурите - както минималните, така и максималните, ще се повишат, като първите ще са вече около и над нулата, а дневните - от 7-9 до 12-13 градуса.
При това, в зависимост от въздушната маса, която ни изпраща от запад Азорският Антициклон, по време на самата Коледа и почивните дни, може да бъде с градус-два по-хладно, но според някои сценарии би могло и да бъде до около 15 градуса. По-конкретни прогнози за самите почивни дни около Коледа очаквайте в края на тази седмица.
Това, което е вече много вероятно или почти сигурно е, че сняг няма да има.

В по-дългосрочен план, прогнозите на световните метеоцентрали предвиждат и януари да бъде много наднормен. За справка: в повечето места на страната, първата половина на декември е с около 3 градуса и половина по-топла от обичайната и поне до Коледните празници е сигурно, че драматична промяна няма да настъпи.
По този начин зимата, от която вече отмина една шеста календарна част(половин месец), започва много да напомня една уникално мека такава - тази отпреди 9 години, 2006/2007.

Както знаем, в природата много трудно се постига пълна идентичност, а тук въпросът е дали  няма все пак да видим някакви снегове  и относителен студ в края на зимата.
За отговора на този въпрос се налага да почакаме около два месеца, а дотогава както винаги vremeto.dir.bg първи ще ви информира за тенденциите и очакваните развития на сценариите  и прогнозите.